Home

Het inspiratielab: Inclusieve vrijetijdskansen en reflectieve houding

Het inspiratielab: Inclusieve vrijetijdskansen en reflectieve houding

professionele jeugdwerker   |  28 JUNE 2023
Op vrijdag 16 juni kwamen we samen met enkele jeugdambtenaren uit heel Vlaanderen en medewerkers uit het jeugdwerk. We namen opnieuw de individuele leervragen vast die iedereen vanuit de eigen werkcontext had, en probeerden hierrond elkaar te inspireren en de vraag verder te verfijnen met focus op participatie en reflectieve houding.
Hoe zag de dag eruit? 

Nadat we in groep teruggekoppeld hadden rond ieders leervraag en thema, mochten we even onze ‘roze bril’ opzetten: Hoe zou jouw werkcontext eruit zien wanneer jouw leervraag is opgelost? Hoe ziet jouw ideale wereld eruit? We kregen hierdoor inzicht in ieders droomwereld waarin inclusiviteit en diversiteit een vanzelfsprekendheid is.

Hoewel het een snikhete dag was, maakten

 we ook ruimte voor wat theoretische bagage die ons inspireerden om verder met de leervraag aan de slag te gaan en eventueel op een andere manier te bekijken. Het kader dat hiervoor gebruikt werd, was ‘participatie als doel, middel en uitgangspunt’ van Demos

Na de lunch in het park, waarbij er volop genetwerkt werd, namen we de leervraag terug vast. We probeerden de leervraag zodanig te onderzoeken dat we tot een concrete actie kwamen om deze zomer mee aan de slag te gaan. Elke deelnemer kon zo via de LCD-toolkit een ‘eerste actie’ formuleren om met de leervraag aan de slag te gaan. Zo zullen sommigen deze zomer beginnen met een omgevingsanalyse via onder andere gesprekken met kinderen en jongeren. Een andere jeugdambtenaar zal eerder eens kijken bij andere steden en gemeenten hoe zij omgaat met het vraagstuk, en zo inspiratie opdoen om dit te vertalen naar de eigen gemeente. 

Je kan het al lezen, het werd een dag waarbij de leervraag vanuit verschillende brillen bekeken werd en we elkaar inspireerden om vanuit deze reflectieve houding met de uitdaging aan de slag te gaan. De goesting was aanwezig!

Tips voor inclusieve vrijetijdskansen

Eindigen deden we met -uiteraard- elkaar inspireren door een tip te delen. En die willen we maar al te graag ook met jullie delen! 

  • Tip 1: Ga kijken bij andere steden en gemeenten en verruim zo je blik 
  • Tip 2: Blijf out-of-the-box denken
  • Tip 3: Vertaal jouw out-of-the-box-idee naar een haalbare actie in functie van jouw einddoel, zorg dat je zelf gelukkig bent van wat je doet!
  • Tip 4: Behoud een brede blik en ‘be part of the change’
  • Tip 5: Zie het niet direct veel te groots, kleine stapjes zijn ook waardevol 

Heb je interesse om deel te nemen aan het volgende inspiratielab? Deze zal doorgaan in op 21 september 2023. Schrijf je nu al in en blijf op de hoogte van de locatie en wat er op het programma zal staan. Heb je andere vragen? Stuur dan een mailtje naar: marte.ingels@bataljong.be