Home

Maak je Sinterklaasfeest inclusief

Maak je Sinterklaasfeest inclusief

jeugdwerker / vrijwilliger / lokaal bestuur   |  10 NOVEMBER 2023

Het Sinterklaasfeest staat voor de deur, dat is een tijd van vreugde, verwachting en samenhorigheid. En daar spelen we een essentiële rol in in het creëren van een warme en inclusieve omgeving waarin kinderen en jongeren kunnen genieten van dit prachtige feest. Wij willen graag een positief verhaal verspreiden en benadrukken dat het Sinterklaasfeest een feest voor iedereen moet zijn, waar geen plaats is voor verdeeldheid, racisme en discriminatie. Maar dat we culturele verschillen omarmen, inzetten op (kans)armoede, gendergelijkheid... thema's die ook linken aan het Sinterklaasfeest. 

Het is belangrijk om te streven naar een inclusieve viering van Sinterklaas. Daarom spreken we over "Piet" of "Roetpiet" en vermijden we de term "Zwarte Piet." Zo tonen we begrip en respect voor diverse perspectieven en omarmen we zo de traditie terwijl we ons bewust zijn van de veranderende tijden en culturele sensitiviteit. 

We hebben enkele boeiende artikelen verzameld. Deze artikelen bevatten waardevolle ideeën om mee aan de slag te gaan. We moedigen je aan om ze te lezen en te delen met je collega's en je achterban: 

  • Heldere communicatie rond haatspraak: Ontdek hoe je op een respectvolle en begrijpelijke manier met ouders en kinderen kunt praten over de veranderingen in de Sinterklaastraditie. 

Voel je dat je meer ondersteuning nodig hebt rond discriminatie en racisme. Dan kan je altijd een kijkje nemen op de toolbox Racisme in het jeugdwerk

  • Tips en Tricks voor pieten die iedereen aanspreekt: Leer hoe je kleine aanpassingen kunt maken om het Sinterklaasfeest toegankelijker en respectvoller te maken voor iedereen.

  • Een goede praktijk die al volop aan de gang is in Gent en Brussel is de komst Queen Nikkolah. Ze is een inspirerend voorbeeld die met passie en vastberadenheid heeft bijgedragen aan een inclusiever Sinterklaasfeest. Haar inzet en toewijding is fantastisch om te lezen.

  • Elke cultuur heeft verschillende tradities, maar soms is het goed om dit eens anders te bekijken.

Maak er een spetterend feest voor iedereen van!