Home

Komaf beter leesbaar maken?

Komaf beter leesbaar maken?

Technologie is een krachtig hulpmiddel voor kinderen en jongeren en hun organisaties, ook voor personen met speciale behoeften. Er zijn veel handige Chrome-web extensies om het succes van het lezen van een website te verbeteren. Extensies zijn kleine softwareprogramma's die de functionaliteit van de Chrome-browser kunnen wijzigen en verbeteren.

We hebben een lijst opgesteld in vijf hoofdcategorieën. 

Tekst-naar-spraak-extensies

Uitbreidingen voor leesbaarheid

 • Readability ontleedt nodeloze content, waardoor je alleen het artikel overhoudt om te lezen. Deze extensie ontleedt webpagina's en verwijdert advertenties en onnodige afleidingen, zodat hetgeen dat overblijft hetgeen is wat je nodig hebt: de inhoud.

 • Open-Dyslexic en Dyslexia Friendly zijn twee dezelfde soorten extensies. Ze bieden een lettertype aan dat is gemaakt om de leesbaarheid voor lezers met dyslexie te vergroten. Deze extensie overschrijft alle lettertypen op webpagina's met het OpenDyslexic-lettertype en maakt pagina's op zodat ze beter leesbaar zijn.

 • ATbar is gemaakt als een werkbalk en helpt je om webpagina’s aan te passen. Deze werkbalk biedt verschillende functionaliteiten aan en laat het uiterlijk van webpagina's veranderen, tekst voorlezen en geeft spellingcontroleformulieren. 

 • MagicScroll Web Reader heeft een uniek scrollsysteem zodat je door webpagina’s kan scrollen zonder ze te verplaatsen, waardoor het gemakkelijker wordt om lange artikelen te lezen zonder te worden afgeleid.

 • ReadingLine fungeert als leesliniaal en helpt een tekstregel met een muis in de gaten te houden.

 • Visor zorgt voor een schermdimmer voor algemeen gebruik en is nuttig voor gebruikers met visuele waarnemingsproblemen, zoals dyslexie, scotopisch gevoeligheidssyndroom en visuele stress. Je gebruikt een focusfunctie, ontworpen om visuele verwarring en de neiging om lijnen over te slaan verder te verminderen.

 • High ContrastColor Enhancer helpt je om met je keuze uit verschillende contrastrijke kleurenfilters die zijn ontworpen om het lezen van tekst gemakkelijker te maken. Wanneer je deze extensie installeert, zijn alle pagina's "omgekeerd", dus zwart wordt wit en wit wordt zwart.  

Uitbreidingen voor begrijpend lezen

 • Google Dictionary (by Google) laat je eenvoudig definities bekijken van bepaalde woorden terwijl je op het internet surft. 

Uitbreidingen om beter te focussen

 • Met Simple Blocker en uBlock Origin kan je eenvoudig afleidende of irritante websites blokkeren en verhoog je je productiviteit. Simple Blocker is een eenvoudig te gebruiken Chrome-extensie waarmee je met één druk op de knop specifieke subdomeinen (news.google.com) of hele websites (facebook.com) kan blokkeren om je beter te focussen op de inhoud die je het belangrijkst vindt. 

 • Move It helpt personen die veel achter hun computer zitten om je concentratie te verbeteren met een geheugenspelletje of een andere oefening. Als je geslaagd bent komt de volgende oefening na terug enkele uren schermtijd. 

Navigatie uitbreidingen

 • Met Click-free browsing en CRXMouse gebruik je je computermuis moeiteloos: volg links zonder te klikken en blader door pagina's zonder een wiel te gebruiken. Plaats de muis gewoon op de verschijnende link of het scrollpictogram en het gebeurt. Zo wordt surfen op het internet minder fysiek.

 • Caret Brouwsing helpt je om door documenten te navigeren zoals je in een word-document dit streepje hebt | zodat je met de pijltjestoetsen een tekst op een computer beter kan lezen en kan volgen waar je bent tijdens het lezen van een tekst.