Home

KIMIWA: KInderMIshandeling, WAt is dat? WAt kan jij doen?

KIMIWA: KInderMIshandeling, WAt is dat? WAt kan jij doen?

professionele jeugdwerker   |  13 DECEMBER 2022

Het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling lanceert samen met ministers Dalle en Crevits een nieuwe aanpak bij kindermishandeling voor het jeugdwerk. De nieuwe aanpak kreeg de naam KIMIWA en moet jeugdwerkers ondersteunen wanneer ze zich vragen stellen over de situatie waarin kinderen opgroeien. Op 13 december trappen ze de nieuwe aanpak op gang tijdens een lanceringsmoment. 


We schatten dat vandaag 1 op de 8 kinderen te maken krijgt met kindermishandeling. Dit kan gaan over fysiek, psychologisch of seksueel geweld, maar ook verwaarlozing of het getuige zijn van partnergeweld. 

"Het jeugdwerk is een recht voor alle kinderen en jongeren. Dit project maakt gebruik van het positieve DNA van de jeugdwerker om steun te bieden aan kinderen en jongeren wanneer er sprake is van verontrusting of kindermishandeling."
Minister Dalle

Het jeugdwerk ontvangt jaarlijks ongeveer 1 miljoen kinderen en jongeren. Het is een van de belangrijke plekken waar kinderen zichzelf kunnen ontdekken en fijne momenten kunnen beleven. Het is voor hen een fijne plek, ook wanneer het thuis moeilijker gaat.


Met KIMIWA worden jeugdwerkers gegidst door hun verschillende krachten en veel voorkomende valkuilen in de omgang met kindermishandeling. Deze kinderen zien betekent al heel veel voor hen. Via kleine stappen en samenwerking kan er veel.

"Je hoeft geen held te zijn, met jouw eigen krachten kan je voor een kind veel betekenen. Dit is het centraal uitgangspunt dat we hebben uitgewerkt voor het jeugdwerk." Tim Stroobants, directeur VECK

De vier basiskrachten die centraal staan, zijn: 


  • Vertrouw op je buikgevoel 
  • Een kalm hoofd en luisteren 
  • Zien en afstand nemen 
  • Spreken en communiceren 

"Het is essentieel dat we met onze hele samenleving kinderen en jongeren kunnen bijstaan die het moeilijk hebben. KIMIWA is een concreet voorbeeld van hoe verschil te maken door jeugdwerk en jeugdhulp in verbinding te brengen." Minister Crevits

De nieuwe aanpak bestaat uit richtlijnen, ondersteunende materialen en samenwerkingsafspraken voor het jeugdwerk. Alle info wordt uiteengezet en actueel gehouden via de website www.kimiwa.be. Daarnaast zijn er vormingsinitiatieven voor jeugdwerkers en aanspreekpersonen integriteit.


KIMIWA is een project in opdracht van het Agentschap Opgroeien, Vlaams Minister van Welzijn en Vlaams Minister van Jeugd. Het project is uitgevoerd door het Vlaams Expertisecentrum