Home

Wat met twijfelende kinderen en jongeren?

Wat met twijfelende kinderen en jongeren?

Inschrijfsysteem

“Twijfels hebben om al dan niet lid te worden bij een vereniging en continu deel te nemen is zeer normaal. "

Angst voor het ‘onbekende’ houden sommige kinderen en jongeren tegen om zich aan te sluiten bij een vereniging. Hoe ga je hier als vrijwilliger mee om? Een gratis proefactiviteit en/of het lezen van een folder van jouw vereniging, is vaak niet voldoende. Kinderen, jongeren en hun voogd/ouder(s) moeten overtuigd worden door iemand die over de vereniging vertelt en/of met hen meegaat. 

Vooral de angst voor het ‘onbekende’ houden sommige kinderen en jongeren van diverse afkomst, personen in armoede, holebi's en transgender personen en personen met een handicap tegen zich aan te sluiten bij een vereniging. Het organiseren van toeleiding naar je vereniging werkt dan zeker drempelverlagend. Deze toeleiding kan je organiseren onder veel vormen.


Open dagen, kijkdagen of startdagen voor beginners

Breng je vereniging naar buiten (vb. Op Dag van de animator, Dag van de Jeugdhuizen, Dag van de Jeugdbeweging...) dor een gratis open moment te organiseren in je vereniging waar kinderen en jongeren naartoe kunnen zodat de potentiële deelnemers de context van de vereniging leren kennen. Zo kan je al inschatten of het aansluit bij iemand.

Proeflessen

Laat de potentiële deelnemers via proefdagen kennismaken met jouw vereniging (ervaringen opdoen, wegwijs maken).

Buddysysteem of vriendjesdag

Met een buddysteem mag een bestaande deelnemer een vriend meenemen. Deze groepsaanpak of buddysystemen werken positief omwille van gevoelens van “veiligheid” en “vertrouwelijkheid”.

Rolmodellen

Ook het inzetten van “rolmodellen” is een aanpak die loont. Potentiële kinderen en jongeren kunnen zich identificeren met het rolmodel, ook dit zorgt voor een gevoel van “veiligheid”.