Home

Goede praktijk: C12 lanceert een uniek fuifconcept zonder alcohol of drugs

Goede praktijk: C12 lanceert een uniek fuifconcept zonder alcohol of drugs

Drugs - Evenementen

Wat is de C12?

C12 organiseert exposities, optredens en feestjes waarin een grote focus ligt op inclusie en veiligheid. De organisatoren van C12 dragen dit hoog in het vaandel en vonden inspiratie op een reggaefestival waarbij ze een aanpak onder de naam ‘Le plan Sacha’ uitvoeren. Er wordt actief tijdens het feesten ingezet op preventie en sensibilisatie. 

Zo geven de organisatoren aan: "Mensen respectvol laten omgaan met elkaar en dit vermelden is niet voldoende. Enkel herhaling werkt en dat doen we aan de ingang en constant op het event zelf."

Ligging

De C12 heeft een erfpachtovereenkomst met de NMBS tot 2086 en kan hierdoor heel veel gemarginaliseerde ruimte omtoveren tot een plek met meer sociale controle en beleving. Ze gebruiken hun ruimtes (de C12 en C11) optimaal en dit is een mooi staaltje van gedeeld ruimtegebruik. Het feit dat de C12 hier is gehuisvest heeft een enorm positief effect op het gebruik van deze plek onder het station waar nu ook een museum is bijgekomen en vandalisme is verdwenen. De NMBS ziet de meerwaarde hier ook enorm van in. Zo komt er binnenkort ook voor de FUSE een mogelijkheid om in de hallen van het zuidstation feestruimte te krijgen. Zo wordt het potentieel aan lokale infrastructuur en terreinen geactiveerd en gebruikt door het jeugdwerk. 

Inclusie: een logische keuze 

Die keuze voor inclusie was zeer logisch en begon vanuit de campagne ‘Laisse les filles tranquilles’ en ‘Safe taxi’. Vervolgens wilde C12 het feestconcept ook veiliger maken naar aanleiding van heel de campagne ‘Balance ton bar’ waar verschillende vrouwen zeer ernstige getuigenissen op melden over wat hun overkomt in het uitgaansleven. Dat gebeurde net voor de clubs terug open gingen na covid en zorgde voor een slecht imago binnen het uitgaansleven en extra vragen ook richting de C12. De C12 nam deze verhalen enorm serieus en gingen aan de slag. 

Ongepast gedrag vertonen betekent geen toegang 

Als je aankomt in de C12 buiten sta je net als iedereen in een wachtrij. Eens je aan de beurt bent, moet je je aandacht vestigen op de host van het evenement die jou en je vrienden inlicht over de policy van de locatie. Zo wordt er heel veel informatie gegeven over het respecteren van elke aanwezige en indien je je niet op je gemak voelt zijn er heel wat personen die zich over je kunnen ontfermen. Ongepast gedrag kan meteen worden gemeld en dan wordt de persoon die dit ongepast gedrag vertoonde buiten gezet. Naar deze uitleg luisteren en dit serieus nemen is zeer belangrijk. Indien je met de host lacht, dan word je niet toegelaten op het evenement.

Na de ticketcontrole en securitycheck zal vervolgens in de laatste stop iemand de camera van je gsm afplakken want ook foto's maken in de C12 zijn niet toegestaan.

Safe agents

De C12 heeft ‘safe agents’ op elk evenement rondlopen. Dit zijn betaalde mensen die worden opgeleid om feestgangers in de gaten houden en om te kijken of alles veilig verloopt. Er is een chill-out plek waar iedereen kan rusten en babbelen, er is een helpdesk waar altijd een aanspreekbaar persoon zit en die enkele snacks, water en EHBO voorziet voor personen die te veel hebben gedronken, aan de toiletten worden ook oordopjes, condooms en menstruatieproducten voorzien. Alle toiletdeuren zijn onderaan niet dicht om snel te interveniëren als er iets mis loopt op het toilet en genderneutraal voor volledige sociale controle. 

Door al deze ingrepen is er veel minder professionele security nodig. Momenteel houdt de C12 cijfers bij van klachten die werden ingediend maar het cijfer van problemen die zijn voorkomen zijn ook niet telbaar. Er kunnen vergelijkingen gemaakt worden met soorten events, genres van muziek die worden gespeeld, momenten in het jaar om te zien of de mensen die komen anders zijn; of het hieraan zou liggen. 

Er is een samenwerking opgericht om met andere uitgaansplekken in Brussel uit te wisselen rond thema’s en er wordt bekeken welke acties men samen kan ondernemen om algemene problemen of noden zo snel mogelijk te tackelen. 

"Ik ben Melissa en ben 19 jaar oud en vandaag kom ik net uit de afkickkliniek. Er zijn mensen die allergisch zijn aan oesters, wel ik ben allergisch aan alcohol. Het is drie jaar geleden dat ik een fles alcohol nodig had elke avond voor het slapen. Het is twee maanden geleden dat mijn moeder me naar het afkickcentrum heeft gebracht. Toen ze wegging en ik mezelf helemaal alleen bevond, tussen de gekke mensen, keek ik om me heen. Wist ik echt wat ik hier moet doen? Ik heb er geen hoor naar. Het leek een onmogelijke strijd, maar ik bleef sterk. Ik heb er zes weken gezeten en ongelooflijke mensen leren kennen. Het is daarom triest om vandaag afscheid te nemen. En ik moet zeggen; vandaag heb ik niet gedronken, dat is cool. Morgen hoop ik opnieuw dat ik niet zal drinken. Door alcohol te drinken, heb ik vreselijke dingen gedaan. En als ik alleen ben, moet ik me altijd voorhouden om niet te drinken. En ik kan niet stoppen met erover na te denken. Het echte gevecht begint zodra je het centrum verlaat. Sterker nog, je vertrekt en je aarzelt, maar vraagt ​​jezelf af: hoe ga ik het volhouden? Maar ik wil vooral leven en gelukkig zijn dus we gaan ervoor!"

Focking Sober

Het uitgaanslandschap heeft een nieuwe revolutie ondergaan, aangedreven door twee vriendinnen die elkaar zeven jaar geleden leerden kennen tijdens hun gezamenlijke strijd tegen verslaving. Wat begon als een persoonlijke reis naar herstel, evolueerde al snel naar een uniek concept genaamd 'Focking Sober'. Deze raving athletes, zoals ze zichzelf noemen, hebben besloten om de uitdaging aan te gaan om te feesten zonder de gebruikelijke bedwelmende middelen

C12 ondersteunde het alternatieve feest-concept; Focking Sober en deed praktische ondersteuning in samenspraak met de twee vriendinnen. Die wilden vertrekken vanuit een andere manier van uitgaan, waarin muziek, dansen en het feesten centraal staan maar dat zonder alcohol of drugs

De twee vriendinnen, voormalige verslaafden, ontdekten dat het traditionele uitgaansleven vol drank en drugs niet langer bij hen paste. Hun verlangen naar feesten bleef echter onverminderd. In plaats van toe te geven aan de verleidingen van hun vroegere levensstijl, bedachten ze een nieuw uitgaansconcept dat de brug slaat tussen plezier en gezondheid

Het concept draait om een uitgaanservaring zonder alcohol en drugs, waarbij de focus ligt op het vieren van het leven zonder de nadelige gevolgen van een kater of de destructieve spiraal van verslaving. De eerste editie van 'Focking Sober' vond plaats op donderdag 14 september in de C12. Met een indrukwekkende line-up van 24 artiesten die de discotheek vulden met opzwepende muziek, bood het evenement een alternatieve uitgaansroes. Tegelijkertijd exposeerden vijf multidisciplinaire artiesten hun werk, variërend van schilderijen en tekeningen tot tattoos en digitale kunst.

Chillen en feesten tegelijkertijd

De C11 is een rustige ruimte waar gezellige sfeerverlichting, beetje rook, nepkaarsen, kussen, dekentjes en tafeltjes zorgen voor de nodige gezelligheid. Er wordt rustige muziek gespeeld zodat je er kan chillen met een hapje en drankje en kan babbelen met je vrienden.

In de C12 gaan performances door en verkopen enkele jonge artiesten leuke goodies. 

Alcoholvrije consumpties en meer

De bar biedt enkel alcoholvrije dranken aan met heel wat keuzes uit frisdrank, mocktails,... 

In de gang is er ook wat om te eten voor ieder wat wils en worden verschillende dessertjes aangeboden.

Een toog met de safe agents maakt de ruimte af. Hier kan je gratis nootjes en kleine snacks verkrijgen. Er is ook gratis water te verkrijgen maar ook oordopjes en condooms.