Home

Definitie: Menstruatie Armoede

Definitie: Menstruatie Armoede

Armoede - Menstruatie

1 op 8 Vlaamse meisjes tussen 12 en 25 jaar geeft aan in een situatie van menstruatiearmoede te zitten (Caritas Vlaanderen). Dit is een enorm grote groep jongeren in onze maatschappij. 

Sinds 2016 deelde BruZelle 3,501,600 maandverbanden uitgedeeld. Waarom? Om de strijd aan te gaan tegen menstruatiearmoede.

Menstruatiearmoede, een dubbel taboe 

Wat is menstruatiearmoede?

Het is

  • de beperkte, of onbestaande, toegang tot menstruatieproducten voor menstruerende personen in een moeilijke leefsituatie. 
  • het ontbreken van propere, aangepaste en veilige sanitaire voorzieningen producten te vervangen en te gebruiken. 
  • een gebrek aan kennis over de menstruatiecyclus, menstruele gezondheid en menstruatieproducten. 
Er wordt gesproken over een dubbel taboe. In een precaire financiële situatie zitten is moeilijk én menstruatie is nog steeds een taboeonderwerp. Een keuze moeten maken tussen voeding en menstruatieproducten is geen onderwerp dat iemand snel op tafel zal gooien.

Menstruatiearmoede in het jeugdwerk

De impact van menstruatiearmoede valt niet te ondermijnen. Het gaat van schooluitval en werkverzuim tot sociale uitsluiting. Bij jeugdwerk is dit nog meer een onzichtbare problematiek. De vrijblijvende natuur van de jeugdbeweging, het jeugdhuis of de jeugdwerking kan ervoor zorgen dat het minder opvalt dat een jongere maandelijks wegblijft, of beslist niet mee te gaan op zomerkamp. Nochtans is het juist op die plekken dat jongeren even tot rust kunnen komen, zich uitleven en ontwikkelen én sociale netwerken op te bouwen.

Hoe lossen we dit op?

Het voorzien van gratis menstruatieproducten verlaagt menstruatiearmoede. Propere, veilige sanitaire voorzieningen hebben in je jeugdwerk, die toegankelijk zijn voor alle jongeren ook. Het voorzien van accurate informatie over menstruele gezondheid op een taboedoorbrekende manier verlaagt menstruele kennisarmoede en menstruatieschaamte. 

BruZelle zakjes  

BruZelle gaat de strijd aan tegen menstruatiearmoede via de distributie van gratis menstruatieproducten, die per 20 in een stoffen zakje worden gestoken. Je kan gratis aanvragen doen voor deze zakjes op info@bruzelle.be 

Om ook het taboe op menstruatie ook aan te pakken en menstruatiearmoede zo op een structurelere manier aan te pakken, geeft BruZelle ook gratis vormingen rond menstruatiewelzijn en armoede aan jeugdwerkers & organisaties.

Interesse? 

Contacteer info@bruzelle.be Check zeker ook de tips & tricks uit voor menstruatiewelzijn in je jeugdorganisatie!