Home

Getuigenissen in het jeugdwerk

Getuigenissen in het jeugdwerk

Gender

Alex is kadervrijwilliger bij de Chiro en vertelt: "Ik heb altijd in de Chiro gezeten, al van kinds af, daarom was het voor mij heel eng om in de Chiro uit de kast te komen. De Chiro was een veilige plek waar ik volledig mezelf kon zijn en nu liep ik opeens met een groot ‘geheim’. Ik was nog heel jong toen ik eerst mijn eigen leiding in vertrouwen nam. Dat verliep heel vlot en eigenlijk ben ik erna nooit echt uit de kast moeten komen, want veel van mijn vrienden wisten dit gewoon. Toen ik naar een andere Chiro ging was het nog veel makkelijker. Ik was al leiding en veel van mijn medeleiding zaten zelf ook in de LGBT-community. Ik heb heel veel geluk gehad dat dit als de normaalste zaak van de wereld gezien werd en dat iedereen er positief mee om ging. Zo bleef de Chiro voor mij een veilige plek waar ik volledig mezelf kon zijn."


Evi is vrijwilliger bij Jong Groen: "Ik ben de eerste keer in groep bij Jong Groen uit de kast gekomen, het ging toen over een heel toepasselijk onderwerp dat we aan het bediscussiëren waren: De posities in het bestuur en genderverdeling (≠geslacht) kwamen er toen aan bod. We pasten toen onze beslissing aan naar: '50% van een bepaald gender'. We hebben toen onze visie geherformuleerd om zo open te staan voor heel wat anderen zoals non-binaire personen. 
Zo'n beslissing heeft gemaakt dat Jong Groen de enige plek is waar ik me toen thuis voel. Naast Jong Groen was Wel Jong voor mij ook een belangrijke organisatie, want bij m’n familie voelde ik me niet om gemak. Voor mij werd Wel Jong mijn schoonfamilie die ik nu beschouw als deel van mijn “gekozen” familie. Ik voelde me daar ook emotioneel enorm verbonden met alle andere jongeren. Op het einde van elke activiteit afscheid van hen nemen viel me soms enorm zwaar, gewoon door de connectie die we hebben."

Frederik is leiding en stagiaire bij Scouts & Gidsen Vlaanderen: "Uit de kast komen was voor mij, net zoals velen, iets spannends om te doen en zeker binnen een jeugdbeweging. Deze schrik om uit de kast te komen binnen mijn scouts was bij mij gelukkig nergens voor nodig! De acceptatie binnen mijn scoutsgroep heeft me enorm goed gedaan en mij zelfzekerder gemaakt om hierover uit te komen naar de buitenwereld toe. Het gaf me ook de moed om hierover te praten met de leden van mijn groep. Daarnaast doet het me deugd om te zien dat Scouts en Gidsen Vlaanderen actief bezig is met hun diversiteitsbeleid."