Wat is middelengebruik?
Wat is middelengebruik?
Drugs
Wanneer is alcohol gevaarlijk?
Alcohol drinken kan prettig zijn maar er zijn ook een aantal gevaren. Lees wat je onmiddellijk kan doen als er zich een probleem voordoet rond alcohol of drugs in je vereniging via dit WATWAT-artikel.
Een beleid in je vereniging
De wet
Een eerste stap in de opmaak van een beleid hangt samen aan de wet.
- Roken mag vanaf 18 jaar.
- Alcohol met een laag alcoholpercentage zoals bier, wijn, schuimwijn mag vanaf 16 jaar.
- Alcohol met een hoog alcoholpercentrage zoals cocktails, sterke dranken, likeuren… mag vanaf 18 jaar.
Maak samen een beleid
Het is een goed idee om samen met jongeren af te spreken dat ze in ieder geval tot hun 16e verjaardag geen alcohol drinken. Daarop kun je beter geen uitzonderingen maken, ook niet bij speciale gelegenheden. Geef een jongere wel de gelegenheid om te vertellen wat die vindt van de regels. Je kunt dan zelf uitleggen waarom de regel belangrijk is. Zo betrek je je deelnemers bij de afspraken en stimuleer je een open gesprek.
Goede afspraken maken goede vrienden. Maak best voor het jaar/kamp start met iedereen goede afspraken over wat wel of niet kan en wat ieders rol en engagement hierin is.
Als je merkt/vermoedt dat iemand de regels overtreedt kan je enkele stappen ondernemen om tot een oplossing te komen. Zo’n stappenplan hangt dan samen met de afspraken die je met de begeleiding (en deelnemers) hebt gemaakt.
Loopt het dan toch eens ergens mis of maak je je zorgen om iemands alcohol- of druggebruik is het heus niet gemakkelijk om hierover te babbelen met die persoon. Toch is het aangeraden het gesprek niet uit de weg te gaan. Geef het kind/de jongere de kans om, op een rustig moment, vanuit diens standpunt hierover te praten. Vertel zelf ook hoe jij en de groep zich daarbij voelen en wat de gevolgen zijn. Overleg hier dus ook eerst even over met je begeleiding.