Tips & Tricks voor menstruatiewelzijn in je jeugdorganisatie
Tips & Tricks voor menstruatiewelzijn in je jeugdorganisatie
Menstruatie
Hieronder vind je enkele tips om je werking met enkele simpele aanpassingen menstruatievriendelijk en hiermee het menstruatiewelzijn van je jongeren te bevorderen – en daarmee natuurlijk ook hun spelplezier!
Nog een kleine side-note, welzijn is een breed topic. Of iemand zich comfortabel voelt in een ruimte en met personen, is vervlochten met verschillende aspecten. Naast deze tips is het dus ook belangrijk om met de jongeren in dialoog te gaan om te horen welke noden ze precies hebben.
Verander de regels in je werking
Lek-no-more!
Maak menstruatieproducten beschikbaar in je werking. Zowel voor jongeren die een maandverband vergeten of doorlekken, als diegene die in menstruatiearmoede zitten is dit een oplossing.
Maandverbanden zijn het meest gebruiksvriendelijke menstruatieproduct want niet iedereen is comfortabel met het gebruik van een intern product zoals een tampon.
Geef het goed aan dat er producten beschikbaar zijn! Je kan een ludieke affiche maken en zo ook duidelijk communiceren naar de jongeren waar er producten te vinden zijn of aan wie je het kan vragen.
Een ideale plek om deze te plaatsen is discreet én toegankelijk voor iedereen. Op toilet is ook een optie. Hierbij is het belangrijk om het niet enkel in de ‘vrouwen-toiletten’ te leggen aangezien er ook trans en non-binaire personen zijn die menstrueren. Als je het in de EHBO-doos of in afgesloten ruimte kan dit een drempel vormen. Is dit het geval, communiceer dan extra duidelijk aan wie ze dit moeten vragen!
En... enkele extra onderbroeken en/of jogging voor lek-incidenten kunnen nooit kwaad!
Menstruatieproducten kopen?
Menstruatieproducten zijn jammer genoeg nog steeds best duur.
Je kan in je werking kijken of er budget kan worden vrijgemaakt om enkele pakjes aan te kopen. Er zijn verschillende dispensers op de markt die je in de toilet of gang kan installeren.
Wat je ook kan doen is een inzamelactie op poten zetten! Stuur bij de uitnodiging voor het jaarlijkse spaghetti-diner een oproep om een pakje maandverbanden mee te doen!
BruZelle, een organisatie die strijdt tegen menstruatiearmoede en het taboe rond menstruatie, deelt gratis maanverbanden uit. Nood aan producten? Contacteer info@bruzelle.be
“je hebt je regels zeker!?”
Menstrueren is normaal en de hormonale schommelingen en fysieke ongemakken die hierbij komen kijken ook. Vermijd stigmatiserende opmerkingen zoals “Je hebt je regels zeker?!” wanneer een jongere zich mentaal of fysiek minder goed voelt.
Dit versterkt het taboe rond menstruatie en maakt het voor jongeren ongemakkelijk om bepaalde dingen aan te geven of vragen. Ga hier als jeugdwerker ook tegenin én probeer gesprekken rond menstruele ervaringen te bevorderen. Het is essentieel om te begrijpen wat de menstruatiecyclus fysiek en mentaal teweegbrengt.
Als jeugdwerker ben je in sommige situaties een eerste contact van een jongere. Het is belangrijk om gepast te kunnen omgaan met bepaalde situaties, zoals de eerste regels (check de volgende tip) of heel pijnlijke menstruatie. Ook kan je er beter rekening houden bij het plannen van activiteiten!
Van “uuuUuuuHhhhh” naar “chill!”
De eerste regels komen tussen de 8 en 18 jaar! En dit kan dus ook komen op kamp, of op de wekelijkse activiteit in het jeugdhuis! Hoe ga je hiermee om?
Geef correcte en behapbare informatie over wat er gebeurt, maar begin ook geen biologieles!
Probeer de “Je bent nu een vrouw!” te vermijden. Dit wordt vaak gezegd bij de eerste menstruatie, maar is best heftig om te horen als jongere!
Vertel welke menstruatieproducten er bestaan en geef er ook enkele aan de jongere om te gebruiken.
Peil naar wat nodig is – een rustige ruimte, gewoon doorspelen of een warmtekruik?
Toiletten
Propere sanitaire ruimtes die toegankelijk zijn voor jongeren zijn essentieel voor het menstruatiewelzijn in je organisatie te verzekeren. Het is onaangenaam om een maanverband, tampon of cup te verversen wanneer dit in een vies toilet moet gebeuren.
Vergeet ook niet in elk toilet een vuilbakje te plaatsen.
Heb je cup-gebruikers onder je jongeren? Kijk dan eens of er genoeg wasbakjes aanwezig zijn.
Check, Check, Check?
Op naar een menstruatievriendelijk & toegankelijk jeugdwerk voor allen! Nood aan ondersteuning bij het introduceren van dit thema in je werking?BruZelle geeft gratis vormingen aan jeugdwerkers & organisaties rond het thema – contacteer info@bruzelle.be
En wat met mijn regels op kamp?
Bekijk het artikel op opkamp.be