Home

Wat betekent toegankelijkheid?

Wat betekent toegankelijkheid?

Toegankelijkheid

Het woord ‘toegankelijkheid’ doet veel mensen denken aan gebouwen met hellingen, liften en aangepaste toiletten. Maar toegankelijkheid gaat nog veel verder dan dat. Het gaat ook over een toegankelijke omkleedruimte voor personen die zich niet associëren als man of vrouw of om prikkelarme ruimtes voor kinderen en jongeren die zich even willen afzonderen.  

Wat betekent (integrale) toegankelijkheid?

Integrale toegankelijkheid van een ruimte, lokaal of gebouw betekent dat iedereen zonder onderscheid en zonder hulp deze plaats kan bereiken, betreden, gebruiken en begrijpen.

Toegankelijkheid is dus veel meer dan het toegankelijk maken van een gebouw voor personen met een handicap. Zo is er de brouwer die de drank komt bijvullen, een bezoeker die moeilijkheden heeft om te wandelen of een ouder met een kinderwagen. Je kan ook een tijdelijke beperking hebben, zoals een gebroken been. Iedereen haalt voordelen uit een toegankelijk gebouw.

Toegankelijkheid zorgt er niet alleen voor dat iedereen binnen kan of mee kan doen. Het zorgt ervoor dat iedereen zich goed voelt binnen de werking. Daarnaast zorgt toegankelijkheid ook voor een veilige plek om te ravotten en samen tijd door te brengen.