Home

Betoging voor het recht op een onafhankelijk leven

Betoging voor het recht op een onafhankelijk leven

jeugdwerker / vrijwilliger / lokaal bestuur   |  18 SEPTEMBER 2024

Op 24 september komen activisten en mensen met een handicap uit heel Europa samen in Brussel voor een grootschalige protestmars om aandacht te vragen voor het recht op een onafhankelijk leven. Zelfstandig wonen, inclusief onderwijs, en toegang tot werk en vervoer blijven in veel landen een enorme uitdaging door tal van drempels, waaronder het gebrek aan noodzakelijke ondersteuning.

Oproep aan politiek en samenleving

De protestmars wil de aandacht van zowel de samenleving als de politiek vestigen op deze urgente problemen en dringt aan op verandering. Activisten roepen op om mee te strijden voor een leven in vrijheid en gelijkheid, zoals verankerd in het VN-Verdrag Handicap. 

Programma van de protestmars 

De betoging start om 9.30 uur aan het Jubelpark in Brussel, met toespraken om 10.00 uur. Om 10.45 uur vertrekt de mars richting het Europees Parlement, waar rond 12.30 uur eindspeeches worden gehouden. Iedereen kan deelnemen aan de protestmars, zonder inschrijving. Mensen die graag samen met GRIP willen meestappen, kunnen contact opnemen via katrijn@gripvzw.be.

Freedom Drive 2024 

De protestmars maakt deel uit van de driedaagse Freedom Drive, die van 23 tot 25 september plaatsvindt. Dit evenement brengt honderden mensen met een handicap uit heel Europa samen voor workshops, een hoorzitting in het Europees Parlement, een internationale conferentie en feestelijkheden ter ere van het 35-jarig bestaan van ENIL (European Network on Independent Living).