Home

Speel en ontdek: hoe inclusief is jouw groep?

Speel en ontdek: hoe inclusief is jouw groep?

jeugdwerker / vrijwilliger / lokaal bestuur   |  9 JANUARY 2023

Als alles goed gaat vinden kinderen en jongeren zelf hun weg naar de jeugdbeweging, sportclub of speelplein.
Voor sommige kinderen is dit niet altijd even makkelijk, maar willen ze wel graag meespelen of lid worden zoals iedereen.

Kinderen en jongeren opvangen met andere noden dan de rest van de groep vraagt meestal wat extra aandacht als leider of vrijwilliger. Die aandacht is zeker de moeite waard. Met kleine aanpassingen kom je vaak al heel ver. Dat is waar inclusie om draait. Zo kan je echt een groep worden waar iedereen zich thuis voelt. 

Heb jij zin om die aanpassing te maken? Krijg je vragen van een kind of ouder? Dan zijn onderstaande tips en spel iets voor jou en je leidingsploeg of vrijwilligers! 

In het spel "Met de trein naar inclusie" vind je vragen om het gesprek te starten in je leidingsploeg. Elk station heeft een opdracht die jullie uitdaagt om na te denken over je leden, lokaal, vrijwilligers en activiteiten. Je overloopt ook samen tips & tricks over wat al goed gaat en wat er kan veranderen.
Op het einde van het spel kan je de draagkracht van iedere deelnemer beter inschatten.

Op deze themapagina vind je meer uitleg over waarom die aanpassingen de moeite waard zijn.  

In dit artikel leggen we uit hoe je daaraan begint en waarom het de moeite waard is om een open houding aan te nemen als groep. 

Voor je met de aanpassingen begint die jouw terrein, lokaal of activiteit nodig heeft, is het altijd een goed idee om er met je hele leidingsploeg of vrijwilligers over te praten. Zo kan je samen uitzoeken welke aanpassingen voor iedereen haalbaar zijn, wat zorgen oproept, wat de drempels zijn, wat meer tijd vraagt. Eens je dit kan aangeven, krijg je meer mensen mee. Als je samen nadenkt over welke ondersteuning kinderen of leden nodig hebben, is het makkelijk om de taken te verdelen. Zo vind je ook makkelijker een oplossing wanneer er nog eens een vraag van een ouder of kind aanklopt. 

In de kolom rechtsboven vind je een printklaar spelbord en een handleiding met tips en spelregels.
Het ingevulde spelbord is gemaakt over kinderen met een beperking. Je kan dezelfde methodiek ook toepassen voor andere groepen.
In de kolom vind je ook een blanco spelbord dat je kan invullen zoals je wil, aangepast aan het karakter van jouw groep.

Dit spel werd gemaakt door vijf studenten Sociaal Werk van Karel de Grote Hogeschool Antwerpen in opdracht van Scouts & Gidsen Vlaanderen. Het spel is meerdere keren getest en goedgekeurd door Antwerpse Chiro- en scoutsgroepen.