Home

Aan welke voorwaarden moet een bekwame helper en de persoon met extra zorg voldoen?

Aan welke voorwaarden moet een bekwame helper en de persoon met extra zorg voldoen?

Bekwame helper

De bekwame helper 

De bekwame helper (ongeacht de beroepsopleiding) moet een opleiding hebben gevolgd met betrekking tot de technische verpleegkundige verstrekking(en) in kwestie door de arts of verpleegkundige die de toelating geeft. 

De persoon met extra medische zorgen

  • Deze persoon moet zich in een stabiele klinische situatie bevinden; dat wil zeggen dat een arts of verpleegkundige de gezondheidssituatie van deze persoon voldoende stabiel is.
Weet dat een onstabiele klinische situatie niet hetzelfde is als de mogelijkheid om in een onvoorziene gebeurtenis, te verkeren. Bij diabetes personen kan dit bijvoorbeeld hypo – of hyperglycemie zijn.  

  • Er wordt een toestemming gegeven door een arts of verpleegkundige dat die persoon beroep kan doen op een bekwame helper
  • De arts of verpleegkundige bepaalt voor welke technische verpleegkundige verstrekkingen toelating wordt verleend aan de bekwame helper.  
  • Regelmatige herevaluatie van de situatie en gezondheidstoestand van de persoon door de arts of verpleegkundige zodra toelating werd gegeven is cruciaal. De herevaluatie kan ook worden uitgevoerd op vraag van de bekwame helper. 
  • De persoon met medische zorgen kan de toegelaten technische verstrekkingen niet of niet meer autonoom uitvoeren. 
  • De toegelaten technische verstrekkingen mogen enkel uitgevoerd worden door de bekwame helper wanneer die beschikt over de nodige competenties om deze correct en veilig uit te voeren.  

Mag een bekwame helper die een opleiding gevolgd heeft bij een verpleegkundige of arts, iedere persoon met dezelfde zorgnoden ondersteunen? 

Nee, de opleiding is specifiek voor 1 persoon. Telkens als een bekwame helper een ander kind, jongere of volwassene wil ondersteunen, moet die opnieuw de toestemming en opleiding krijgen van de behandelende verpleegkundige en/ of arts. 

  • Er staat geen limiet op het aantal kinderen dat een bekwame helper kan begeleiden. 
  • Er bestaat ook geen limiet op het aantal bekwame helpers per specifieke persoon om de zorgen toe te dienen.

Waaruit bestaat de opleiding?

Tijdens de opleiding (+/- 1 uur) zal de arts of verpleegkundige aan de bekwame helper de specifieke technische vaardigheden aanleren die nodig zijn voor een goed diabetesmanagement van die specifieke persoon. Om die opleiding zo efficiënt en specifiek mogelijk te houden

Er wordt ook bekeken om ‘Algemene informatiesessies’ over een bepaalde medische ondersteuning (bijvoorbeeld diabetes) te organiseren in een samenwerking met expertorganisaties. Op die manier kunnen kandidaat bekwame helpers eerst de basiskennis over bijvoorbeeld diabetes krijgen of een andere zorgnood en kan de verpleegkundige of arts tijdens de opleiding tot bekwame helper de specifieke behandeling van de specifieke persoon met diabetes nader toelichten.

Zo'n opleiding of algemene informatiesessie volgen kost geen geld.

Kan de toestemming geweigerd worden om als bekwame helper op te treden?

Kinderen komen op consultatie bij de arts/verpleegkundige om even te polsen hoe het gaat met de handelingen die de bekwame helper heeft uitgevoerd. Ook ouders kunnen op bepaalde problemen of noden aankaarten indien nodig.

Dit is geen test of examen ten opzichte van de bekwame helper, maar vooral een herevaluatie om te kijken of alles goed verloopt. Indien er bepaalde noden uit de evaluatie komen, dan kan er aan de bekwame helper gevraagd worden om nog bijkomende info te vergaren in een sessie. 

De kandidaat bekwame helper krijgt een attest.

Op dat attest staat:

  • De naam van de bekwame helper
  • De handelingen die deze bekwame helper mag uitvoeren
  • De duurtijd van de handelingen die uitgevoerd mogen worden

Naar analogie van het mantelzorgattest.

Kan ik verplicht worden om op te treden als bekwame helper?

Nee, het optreden als bekwame helper is altijd vrijwilliger. Je kan ook weigeren om dit zorgengagement op te nemen. Een bekwame helper mag ook op elk moment beslissen om de taak niet meer op zich te nemen.