Home

Wat betekent bekwame helper zijn?

Wat betekent bekwame helper zijn?

Bekwame helper

Wat is een bekwame helper?

Een bekwame helper is iemand die zélf geen verpleegkundige is, maar in het kader van hun beroep of een vrijwillige activiteit buiten een zorginstelling toch één of meerdere verpleegkundige handelingen mag verrichten.

In concreto krijg je een mandaat om kinderen bepaalde medicijnen toe te dienen of spuitje te zetten; denk aan insulinespuitjes.

Hiervoor kan je een kleine opleiding volgen of een concrete uitleg en toestemming krijgen van een arts of verpleegkundige.

Waarom is het statuut van bekwame helper zo belangrijk?

Kinderen met specifieke zorgbehoeften, zoals bijvoorbeeld diabetes, of kinderen met fysieke of mentale beperkingen, zijn niet altijd in staat om zelf alle benodigde zorgtaken uit te voeren, zoals het controleren van de bloedsuikerspiegel of het toedienen van insuline. 


Volgens de huidige wetgeving waren enkel medisch personeel, zoals artsen en verpleegkundigen, en mantelzorgers, zoals bijvoorbeeld ouders, bevoegd om deze handelingen uit te voeren. Dit leidde tot praktische problemen in onder andere crèches, scholen, jeugdverenigingen en sportclubs.

Daardoor moet soms een ouder mee op een vakantie of meerdaags kamp om diens kind de nodige zorgondersteuning te bieden. Dat is niet evident dat er zo steeds een mantelzorger (zoals een ouder) of een andere zorgprofessional aanwezig is. 

Ook de inzet van een verpleegkundige die dagelijks langskomt is in de praktijk vaak niet ideaal. Deze kan niet op alle relevante ogenblikken aanwezig zijn wanneer er bijvoorbeeld een daguitstap plaatsvindt.

Wat zegt de wetgeving?

Met de nieuwe wetswijziging op komst zullen vrijwilligers, animatoren en leiding wettelijk gezien ook handeling mogen uitvoeren om kinderen medisch te ondersteunen. Het wetsontwerp rond bekwame helper formuleert duidelijke voorwaarden. De bekwame helper moet de instructie krijgen en goed bijgestaan worden door het behandelend team van het kind met de medische zorgnood. De behandelend verpleegkundige of arts dient een specifiek zorgplan op te stellen waarin de toegestane handelingen en situaties omschreven staan. ‘Bekwame helper’ zijn is steeds vrijwillig en nooit verplicht.

De impact van het statuut ‘Bekwame helper’

  • Bekwame helpers zullen de zorg op een medisch verantwoorde, veilige en legale manier kunnen toedienen. 
  • Elk kind met een zorgnood zal gelijke kansen krijgen om deel te nemen aan  activiteiten. 
  • Er zal een betere continuïteit van de zorg zijn wat zal resulteren in minder complicaties en dus een lagere kost voor de maatschappij.
  • De drukte van de mantelzorgers zal verminderen.