Home

Arktos en Viro werken samen met vernieuwend buddy-project: NO LIMITS

Arktos en Viro werken samen met vernieuwend buddy-project: NO LIMITS

Ontmoeting opzetten

In 2022 sloegen Arktos en Viro de handen elkaar voor een vernieuwend buddy-project: NO LIMITS. Een 6-tal jongeren van Arktos uit kwetsbare Oostendse wijken worden doorheen een lang voortraject ‘buddy’ met 6 jongeren met een verstandelijke beperking van Viro. Ze gingen tijdens de zomer van 2022 samen op een avontuurlijke reis naar het Zilvermeer. Dit project werd mogelijk gemaakt door projectsubsidies van ‘Iedereen verdient vakantie’.  

  • Een reis die voor de jongeren van Viro anders niet mogelijk zou zijn, omdat ze net die één op één ondersteuning nodig hebben in het plannen en uitvoeren van zo’n reis.
  • Een reis die de jongeren van Arktos in hun kracht zet, omdat ze begeleider worden van hun buddy.
  • Een reis die het Zilvermeer aanzet tot nadenken en hen uitdaagt om zich meer te richten tot en aan te passen voor kwetsbare doelgroepen.   

Met dit project willen we 3 sectoren inspireren: de sector jeugd, de VAPH sector en de toeristische sector.             

"Het was GEWELDIG! Echt een hoogtepunt van m’n Arktos carrière!" - Abby Sinnaeve, begeleider Arktos vzw 

De reis van No Limits maakte bij elke jongere talenten los en deed ze één voor één groeien. De sleutel van die groei? Die ligt volgens Viro en Arktos bij het wegtrekken van de ondersteuning uit de hulpverlening. Haal de zorg uit de zorg: dat leert No Limits hen. De jongeren zorgden voor elkaar. Ze ondersteunden elkaar. Daar kwamen geen handelingsplannen en ondersteuningsnoden aan te pas. Met als effect dat er gelijkwaardigheid ontstond tussen hulpvrager en hulpverlener. Want alles gebeurde spontaan en naturel. Die visie en aanpak voorkomt stigmatisering. Het project staat of valt overigens niet met de insteek van de buddywerking. Mensen uit verschillende leefwerelden samenbrengen, maakt zoveel mogelijk.

Arktos en Viro kaderen het doel van No Limits binnen het domein van Welzijn, maar de context situeert zich buiten Welzijn en de professionele hulpverlening. No Limits gaat over plezier, vrije tijd en vakantie en kadert daarmee binnen het domein van Toerisme. Wat No Limits beoogt en realiseert is dus een versmelting van vrije tijd en welzijn. Anders gezegd: No Limits realiseert informele zorg binnen de context van vrije tijd. Een bewuste doelstelling die het project vernieuwend maakt. Fun beleven zet jongeren in hun kracht en spreekt hun talenten aan.