Home

Goede praktijk: Chiro Jonathan vertelt over hun genderneutraal uniform

Goede praktijk: Chiro Jonathan vertelt over hun genderneutraal uniform

Kledij

#DWW21-jongerenambassadeur Melissa diende samen met haar Chiro uit Lommel een project in voor De Warmste Week. Zij konden dankzij de steun van De Warmste Week genderneutrale uniformen aankopen, want hiervoor hadden de jongens en meisjes een ander kleur T-shirt. Bij Chiro Jonathan kan iedereen nu zijn wie die is.

We gingen in gesprek met enkele leiding bij Chiro Jonathan nu hun nieuwe jeugdbewegingskledij een feit is.

Hoe kwamen jullie tot het idee om komaf te maken met aparte t-shirts voor jongens en meisjes?

Onze hoofdleiding Melissa was in 2021 een van de jongerenambassadeurs van De Warmste Week die toen in het thema “kunnen zijn wie je bent” stond. We hadden al jaren aparte t-shirts voor jongens en meisjes, en met financiële steun zouden we een snelle overgang kunnen maken naar een genderneutraal uniform. Dit idee bestond al enkele jaren en De Warmste Week was de ideale gelegenheid om voor de uitvoering te gaan. 

En jullie kozen er niet voor om dit betalend te maken voor ouder(s)/voogd(en)? Waarom?

Als we gewoonweg de kleur veranderen zou het nog een paar jaar duren voordat iedereen een nieuw t-shirt heeft aangekocht, en creëren we misschien een druk bij de ouder(s)/voogd(en) om geld uit te geven zodat hun kind erbij kan horen. 

Wat waren de reacties op deze verandering in jullie Chirogroep?

We kregen enorm veel positieve reacties op het project, vooral de leden vonden het geweldig dat ze tijdens een live interview met DWW radio op onze Chiro de kleur mochten kiezen (unaniem geel). 

Zagen jullie dat dit thema leefde bij kinderen in jullie Chiro?

Niet iedereen past in het hokje jongen/meisje, en gender is geen eenvoudig concept voor jonge kinderen. Zo hebben we bijvoorbeeld Lotte (9), die in het begin niet naar de Chiro wilde komen voordat ze zeker was dat er nog meisjes een Chirobroek aanhadden (en dat is ook zo!). 

Onze leiding Melissa vond het vroeger ook niet leuk om het “meisjes” t-shirt aan te doen en deed dit ook enkel aan als het echt moest. Dit zijn een paar duidelijke voorbeelden in onze huidige werking, maar in de toekomst willen we deze jongeren ook een veilige plek geven op onze Chiro. 

En hoe kijken jullie hiernaar als leidingsploeg? 

We zijn als leidingsploeg enorm blij om onze hele Chiro in 1 keer te zien veranderen van 2 kleuren naar 1 kleur, en natuurlijk ook heel dankbaar dat we gekozen zijn als 1 van de 200 projecten van DWW21. 

Was de subsidieaanvraag hoogdrempelig?

Het project was vrij simpel van aanvraag tot uitvoering, en ook helemaal geslaagd! 

En hoe kijken jullie nu naar de toekomst van Chiro Jonathan?

Nu we ons expliciet hebben uitgesproken over gender op onze Chiro proberen we de leden ook bewust te maken van de reden waarom deze gele t-shirt beter is (omdat iedereen zichzelf kan zijn, er geen onderscheid gemaakt wordt tussen jongens en meisjes, het niet fijn is om niet te kunnen kiezen welke kleur t-shirt je draagt…). 

Bezinning is niet onze sterkste kant, maar op de momenten waarop we een belangrijke boodschap kunnen doorgeven doen we dat. 

Naast kledij zijn er zo nog zaken waarop je let als het gaat over gender?

Een tijd geleden deden we een spel ‘jongens tegen meisjes’, maar als je liever bij het andere team wilt mag dat. Zo zorgen we voor een speelomgeving waarin elk lid gerespecteerd wordt op gebied van genderidentiteit. 

Een andere (unieke) uitdrukking wordt bij ons gebruikt om de leiding aan te spreken: Het is niet leider of leidster, maar leiding. Zoals bijvoorbeeld: “Leiding, mag ik naar het toilet?” Dit is al jaren zo en niet ingevoerd om inclusief te zijn, maar het voelt wel fijn om te weten dat we eenzelfde term hebben voor iedereen. Verdere grote plannen voor inclusiviteit hebben we niet, maar als de gelegenheid zich voordoet om iets te verbeteren dan zullen we dat zeker blijven doen!