Home

Waarom is kledij zo belangrijk in je vereniging?

Waarom is kledij zo belangrijk in je vereniging?

Kledij

Denk zeer goed na over kledingvoorschriften, want kledij vormt al snel een drempel voor kinderen en jongeren.

  • Mag een jongen een rok dragen?
  • Is tweedhandskledij dragen cool of marginaal?
  • Hoe kijken ouders met een andere religie naar korte broeken en rokken dragen? 
  • Is de kledij comfortabel voor kinderen in een rolstoel? 

Een uniform of kleren van je vereniging

Je merkt vaak aan een groep met bepaalde kleding over welke jeugdvereniging het gaat: een jeugdbeweging, speelpleinwerking, vakantieorganisatie of sportvereniging. Elke tenue is zeer specifiek.

Noem je het (speel)kledij, je trainingsoutfit of uniform dan denk je best ook na hoe de buitenwereld hier naartoe kijkt. Zo doet de term ‘uniform’ enerzijds denken aan kledij van de politie of het leger. Dan komt de kledij heel statisch en bijgevolg hoogdrempelig over naar buitenstaanders. Anderzijds betekent uniform ook letterlijk gelijkvormig en geeft dus aan dat alle dragers dezelfde kleding dragen.  “We lijken anders maar toch ook weer hetzelfde.We lijken anders maar toch ook weer hetzelfde."

Het belang van kledij in je vereniging

Voor kinderen en jongeren hangt er een groot groepsgevoel vast aan het dragen van dezelfde outfit. Je voelt je verbonden en iedereen voelt aan als gelijke.  “Het is duidelijk dat we samen horen."

Ook de begeleiding herkent iedereen meteen. Als je in een grote speeltuin of bos aan het spelen bent, met ook nog andere kinderen van andere verenigingen, heb je snel gezien wie er nog in je vereniging zit.  “Kledij staat niet alleen symbool voor jong zijn, maar ook voor vrijheid en onafhankelijkheid (of dat denken we toch alleszins)"

In de kledij van een jeugdvereniging ligt enorm veel waarde. Er komen herinneringen op voor het leven. Denk maar aan de opnaaier die je krijgt bij het volgen van een vorming of de aanwezigheid op een kamp. Maar ook verfvlekken, een uitgelopen pen, een scheur of gat zijn niet abnormaal.

Iedereen ziet er hetzelfde uit maar toch kan iedereen op een of andere manier diens eigen accenten leggen aan de kledij door zelf een embleem erop te strijken, je vrienden hun naam met stift erop te laten zetten enzovoort.