Home

Getuigenis: Aster is in haar vrije tijd schrijfster

Getuigenis: Aster is in haar vrije tijd schrijfster

Handicap | Beperking

Aster is amper twintig jaar en publiceerde ondertussen al twee romans. Van kleins af aan is Aster gepassioneerd door boeken en verhalen schrijven. Momenteel loopt ze ook stage bij Standaard Boekhandel voor de opleiding Winkelhulp. 

Aster kampt met autisme en neurofibromatose. Dit laatste is een genetische aandoening waarbij de huid zwellingen vertoont. En dat gaat vaak gepaard met pijn. Ondanks deze fysieke en mentale beperkingen kreeg ze het voor elkaar om op korte tijd twee boeken te schrijven. 

We interviewen Aster over hoe het schrijven verliep.

Hoe kwam je op het idee om een roman te schrijven? 

Aster: Mijn passie voor schrijven is eigenlijk ontstaan in de lagere school. Toen schreef ik al kleine verhaaltjes. Ik had altijd een map bij met papier om op te schrijven. Ik las ook heel veel, waardoor ik zin kreeg om zelf verhalen te schrijven. Schrijven is voor mij een manier om bepaalde dingen te verwerken.

Mijn eerste boek Het meisje met de blauwe hakken was slechts een vaag idee. Ik ben op zestienjarige leeftijd begonnen aan dit boek. Ik wilde iets doen in het thema Assepoester, maar dan in de moderne tijd. Soms krijg ik spontaan ideeën en dan moet ik er iets mee doen. 

“Schrijven is voor mij een manier om bepaalde dingen te verwerken"

Vond je het moeilijk om een verhaal te bedenken? 

Aster: Het eerste boek kwam spontaan, maar over mijn tweede boek De verloren zus  heb ik wel wat langer nagedacht. Dit vond ik iets lastiger om te schrijven. Ik had hierbij ook het gevoel dat ik niet meer kon schrijven zoals de eerste keer, dat het allemaal wat moeizamer ging. 

Over welke thema’s schrijf je het liefst? 

Aster: Ik vind romantiek en drama wel altijd fijn. Ook verhalen waarbij de wereld zelf verzonnen is, vind ik ontzettend leuk. Ik werk momenteel aan een fantasy boek met een middeleeuwse sfeer. Het bevat ook de nodige romantiek en drama. Fantasy lees ik zelf heel graag, maar vind ik persoonlijk één van de moeilijkste genres om in te schrijven.

“Zonder schrijven zou ik iemand totaal anders zijn"

Baseer je je soms op ervaringen uit je eigen leven wanneer je schrijft? 

Aster: Ja, dat doe ik zeker. Schrijven is een manier van verwerken voor mij. In mijn eerste boek speelt een deel van het verhaal zich in Spanje af, waar ik al een aantal keer op vakantie ben geweest. Ik weet niet waarom, maar ik denk dat ik zonder schrijven totaal iemand anders zou zijn. 

Hebben je beperkingen invloed gehad op het schrijven van de boeken? 

Aster: Zoals ik eerder al zei, is dit is een soort verwerkingsproces. Als er iets op school gebeurde, zal ik dit waarschijnlijk verwerken in het verhaal. Omwille van mijn autisme weet ik niet goed hoe ik met bepaalde gevoelens of onverwachte veranderingen in de planning moet omgaan. Als ik boos of verdrietig ben, kan ik dat van me af schrijven en dat voelt goed.  

Zou je het andere jongeren ook aanraden om te schrijven? 

Aster: Ik raad het zeker aan aan andere jongeren om zelf te schrijven. Ik denk dat als je iets echt wilt, alles mogelijk is. Een boek schrijven is niet gemakkelijk, maar ik geloof dat het je wel zal lukken als je het echt wil. Op mij heeft het alleszins een positief effect gehad en dit gun ik anderen ook.


Het meisje met de blauwe hakken en De verloren zus zijn online te koop via boekscout.nl of op bestelling via 0474/60.16.37 of auteur.asterknaepen@gmail.com.