Home

Goede praktijk: animatorcursus tijdens de Ramadan

Goede praktijk: animatorcursus tijdens de Ramadan

Levensbeschouwing - Migratieachtergrond - Evenementen

Tumult organiseerde een animatorcursus tijdens de Ramadan. De bedoeling is dan dat moslims vasten wanneer de zon opkomt tot dat die weer ondergaat. Vasten betekent dat je niets mag eten, drinken of seks hebben

De organisatie en vrijwilligers bekeken hoe ze de cursus konden aanpassen zodat deze leuk en haalbaar blijft voor iedereen.

Bekijk hieronder de hele video hoe dit verloopt.

Waar moet je opletten?

Eten

  • 5u: Zorg dat het ontbijt klaar staat in de nacht. Zodat iedereen die wakker is en nog kan eten voor de zon opkomt hier voldoende tijd voor heeft.
  • 8u30: Degene die niet meevasten kunnen eten op dit uur.
  • 12u30: Tijdens de lunch hoeven de personen die vasten niet in de eetzaal te zitten. Ze kunnen wat bijslapen op hun kamer of in rust buiten rondhangen. De middagpauze is daardoor best wat langer.
  • 18u: degene die niet meedoen met de Ramadan kunnen op dit moment iets kleins eten.
  • 20u30: iedereen eet samen

Er worden zowel halal als vegetarische maaltijden voorzien zowel ook als het geen ramadan is.

Slapen

  • Iedereen die meedoet aan de Ramadan ligt best zoveel mogelijk samen op een kamer zodat je samen een eigen ritme hebt. 
  • Als je niet alle deelnemers die deelnemen aan de Ramadan kunnen samen liggen, hang je best iets op aan de deur van de kamer of aan het bed van die persoon zodat je weet dat je het rustig moet houden als deze persoon nog wil slapen of rusten (bv: in de ochtend als er wordt ontbeten om 8u30 liggen moslims omdat ze al eerder zijn opgestaan nog wat langer in bed).

Activiteiten aanpakken

Er is een rustige opbouw in de ochtend zodat er in de namiddag nog energie over is. Taakjes worden allemaal gedaan in de avond wanneer het avondeten is afgelopen

Bidruimte

Er is ook een aparte ruimte waar iedereen rustig kan bidden. Iedereen kan hier gebruik van maken.