Het belang van een toegankelijk gebouw
Het belang van een toegankelijk gebouw
Toegankelijkheid
Uit een onderzoek gedaan in 2011-2012 die polst naar de toegankelijkheid van jeugdlokalen zijn heel wat vaststellingen gekomen.
Wil je meer in detail lezen over dit onderzoek? Bekijk het eindrapport:
“60% van de jeugdverenigingen heeft ervaring met jongeren met een beperking."
Cijfers kinderen en jongeren met een beperking in de samenleving
In 2010 voerde de Universiteit Gent (vakgroep Sociologie en vakgroep Sociale Agogiek) in opdracht van het Vlaams Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media, Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen, Afdeling jeugd het onderzoek ’Jeugdbewegingen in Vlaanderen, een onderzoek bij groepen, leiding en leden.’ uit. Hieruit bleek dat het aantal leden met een beperking ongeveer 9% en het aantal personen van de leiding met een beperking ongeveer 6% zou zijn.
Ook in de onderwijsstatistieken van Vlaanderen (2009-2010) blijkt dat het percentage voor jongeren met een beperking (2,5 – 18 jaar uit het kleuter-, lager- en secundair onderwijs) ongeveer 5% bedraagt.
De diepte-interviews met jeugdwerkorganisaties maakten duidelijk dat deze cijfers als vrij hoge percentages ervaren worden. Maar uit de online bevraging blijkt dat 60% van de online bevraagden wel degelijk ervaring heeft met jongeren met een beperking. Hier vallen ook tijdelijke beperkingen zoals een gebroken been of arm onder. Die zitten uiteraard niet in de eerder vermelde statistieken. De vaakst genoemde beperkingen uit ons onderzoek waren cognitief/psychische beperkingen, motorische beperkingen en tijdelijke beperkingen.
De huidige toegankelijkheid van gebouwen bij jeugdverenigingen
De grootste knelpunten uit het onderzoek van toegankelijkheid in gebouwen bij jeugdverenigingen zijn:
- het ontbreken van een toegankelijke toegang en een toegankelijk toegangspad;
- het ontbreken van toegankelijk sanitair (aangepast toilet);
- verdiepingen die niet toegankelijk zijn.
- bij een drempel aan de toegang een persoon over de drempel dragen.
- als de groep op de verdieping een lokaal heeft met een andere groep van lokaal wisselen.

Hoe belangrijk vinden jeugdverenigingen toegankelijkheid?
Uit het onderzoek komt duidelijk naar voor dat bij grote verbouwingen of nieuwbouw in een jeugdvereniging toegankelijkheid altijd aan bod komt. De toegang bereiken en naar binnen kunnen, worden als zeer belangrijk gezien. Bredere toegankelijke deuren zonder drempel zijn dan prioritair bij de gebouwen. Ook een toegankelijk toilet vinden verenigingen belangrijk.
Vaak zijn jeugdverenigingen ook op zoek naar specifieke oplossingen zoals voor een kind met autisme of een kind dat slechtziend is.
Doelgroepspecifieke verenigingen en toegankelijkheid
Het onderzoek geeft aan dat voor jeugdverenigingen die al werken met jongeren met een beperking, zoals een Akabe-groep, de toegankelijkheid meer prioritair is dan bij doorsnee jeugdverenigingen.
Ouders van kinderen met een handicap verwachten bij bv. een Akabe-groep dat de toegankelijkheid in orde is. Dit draagt bij aan het vertrouwen van deze ouders in de jeugdvereniging en is vaak een stimulans om hun kind naar de jeugdwerking te laten gaan.
Wil je meer weten over de betrokkenheid van ouders/voogd?
Knelpunten
De grootste knelpunten die ertoe leiden dat jeugdverenigingen niet werken aan toegankelijkheid zijn:
- Overbelasting van de werking.
- Niet weten hoe je iets toegankelijk maakt.
- Een tekort aan financiële middelen.
Heb je tips nodig over het verder toegankelijk maken van je gebouw? Lees dan zeker dit artikel:
Oplossingen in (ver)bouwplannen
Heb je meer nood aan visie in het (ver)bouwen van infrastructuur in functie van toegankelijkheid?
Neem dan een kijkje op de website van www.jeugdinfrastructuur.be