Jeugdhuis Vagevuur genomineerd voor federale armoedeprijs voor laagdrempelige gezondheidszorg
Jeugdhuis Vagevuur genomineerd voor federale armoedeprijs voor laagdrempelige gezondheidszorg
Laagdrempelig jeugdwerk - Mentaal welzijn
Vagevuur uit Lokeren is genomineerd voor de federale armoedeprijs, een erkenning voor hun inspanningen om jongeren te helpen hun situatie te verbeteren. Pieter-Jan, coördinator van Vagevuur, bespreekt het belang van het thema van dit jaar: laagdrempelige toegang tot gezondheidszorg. Jongeren ervaren vaak obstakels in het krijgen van zorg, vooral op het gebied van mentaal welzijn.
Om dit aan te pakken, startte Vagevuur het project ‘outreachende therapie’, waarbij ze een therapeute in dienst namen om gratis therapie zonder wachtlijsten aan te bieden. De therapeute ontmoet jongeren op plekken waar zij zich comfortabel voelen, zoals op straat, thuis, of in een vertrouwde ruimte, wat het proces toegankelijker maakt en het stigma rond mentale gezondheidszorg vermindert. Dit project is een eerste stap richting verandering en helpt om taboes te doorbreken.
De samenwerking met andere organisaties zoals het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) en Centrum Algemeen Welzijn (CAW) draagt bij aan meer vertrouwen en minder bureaucratische obstakels in de hulpverlening. Hoewel therapie formeel niet tot het takenpakket van jeugdwerk behoort, heeft de noodzaak ertoe geleid dat Vagevuur deze verantwoordelijkheid op zich neemt. Door te focussen op het welzijn van jongeren, zorgen ze ervoor dat deze zorgeloos kunnen genieten, elkaar kunnen ontmoeten en steun krijgen bij vragen of problemen. Zo vervullen de jeugdwerkers vaak de rol van eerste of enige aanspreekpunt voor de jongeren.
Vagevuur hoopt met de nominatie voor de armoedeprijs niet alleen financiële steun te krijgen, maar ook nationale erkenning voor hun aanpak.
8 tips van de medewerkers
- Luisteren is essentieel.
Een luisterend oor van jeugdwerkers en medewerkers kan veel betekenen voor jongeren. - Vrijwilligers moeten ook luisteren.
Als vrijwilliger hoef je niet altijd een oplossing te bieden. Wees bewust van je eigen draagkracht en zoek tijdig ondersteuning. - Zoek hulp wanneer nodig.
Als vrijwilliger kun je contact opnemen met OverKop, de lokale JAC of CAW, of Formaat als het te veel wordt. Samen met de jongere hulp zoeken heet warm doorverwijzen. - Geef niet direct antwoorden.
Soms weet je het niet, en dat is oké. - Vraag om advies.
Durf, met toestemming van de jongere, advies te vragen aan collega’s of externen. - Wees nabij en menselijk.
Wees niet bang om dichtbij te zijn en jezelf te laten zien als mens, maar stel wel je eigen grenzen. - Ken je lokale netwerk.
Breng het lokale netwerk van welzijnsorganisaties en hulpverlening in kaart en overleg met hen. - Volg trainingen.
Volg trainingen bij organisaties zoals OverKop of Pont-on.