Home

Over transpersonen

Over transpersonen

Gender

Het Transilience project is een samenwerking tussen het Centrum voor Seksuologie en Gender (UZ Gent) en Vives Hogeschool, met steun van de EU. 


Transilience?

Transilience wil de veerkracht van trans en non-binaire jongeren (tussen 16 en 35 jaar) die in begeleiding zijn of op de wachtlijst staan, een flinke boost geven. 

Er zijn gratis groepsprogramma, helemaal samen met de doelgroep. Het programma bestaat uit vijf modules, elk met een unieke insteek en aanpak (individueel, collectief, maatschappelijk) om veerkracht te versterken.

In de media

Er is vaak sensationele en negatieve berichtgeving in de media, die zich vooral focust op mentale problemen, discriminatie, uitsluiting en de moeilijke kanten van een transitie. 

Met het fictiefilmpje ‘On Wednesdays we wear pink’ wordt een ander verhaal verteld. Het filmpje draait om de moeder van een transgender acteur. Ze worstelt met haar identiteit en hoe ze zich aan de wereld wil laten zien, en vindt inspiratie bij haar zoon. 

De filmpjes

De jongeren deden bijna alles zelf - van script schrijven en filmen tot monteren en interviews afnemen. Hierbij kregen ze hulp van Taube Films. De titels van de video's kwamen voort uit de hoofdvragen in elke video worden behandeld. 

Het doel is om bewustzijn te creëren rond de uitdagingen die trans jongeren dagelijks tegenkomen in onze heteronormatieve, binaire samenleving. 

Kortom, het Transilience project laat zien dat door samen te werken en creatieve manieren te vinden om verhalen te vertellen, we een positieve impact kunnen hebben op de veerkracht en het welzijn van trans en non-binaire jongeren.