Home

Tool: Doe het veilig(er)

Tool: Doe het veilig(er)

Gender

Safe(r) spaces of veilige(re) omgevingen zijn de laatste jaren een hot topic. Maar wat zijn dat juist? En hoe organiseer je zelf zo’n veilige(re) omgeving? Om een antwoord te bieden op die vragen, lanceren çavaria en Wel Jong vandaag tools waar organisaties en andere geïnteresseerden mee aan de slag kunnen.


De tools komen er in opdracht van de minister van Gelijke Kansen Vlaanderen en kaderen binnen het driejarig project ‘Veilige(re) en Vertrouwde Omgevingen (VVO) voor LGBTQI+ personen in Vlaanderen’. Het project is een samenwerking tussen çavaria en Wel Jong. 

Het pakket bestaat uit twee vormingen, een draaiboek over hoe je zelf een VVO kan organiseren en een beleid rond ongewenst gedrag. Er volgen ook een algemene postercampagne en een online VVO-kaart gericht op LGBTQI+ personen en hun bondgenoten.

De nood is hoog 

De tools kregen vorm op basis van een bevraging van 456 LGBTQI+ personen en meer dan 70 organisaties. 

Voor veel LGBTQI+ personen zijn VVO’s essentieel voor hun welzijn. Ze komen er samen om hun ervaringen te delen, te praten en zichzelf te ontplooien. Voor hen is vooral de afwezigheid van homo- en transfobie belangrijk. Deelnemers vinden het bevrijdend om zichzelf kunnen zijn zonder zich voortdurend te moeten verantwoorden. Tegelijkertijd zijn ze ook versterkend en beschermend voor wie angsten, kwetsuren of vijandigheid ervaart of heeft ervaren. 

Maar liefst 96 procent van de respondenten ziet het nut in van zo'n omgeving. Daarbij gaf bijna drie kwart van de respondenten aan op één of andere manier nood te hebben aan veilige(re) en vertrouwde omgevingen. Toch blijkt uit het onderzoek dat maar 4 op 10 regelmatig aanwezig is een omgeving die ze zelf beschouwen als veilige(r) en vertrouwd. 

De bevraging brengt enkele drempels in kaart die dat verschil kunnen verklaren, zoals geografische locatie, te weinig aanwezigheid van safe(r) spaces in de buurt, een gebrek aan (financiële of fysieke) toegankelijkheid of een gebrek aan duidelijke communicatie. 

Vlaams minister van Gelijke Kansen: “Je veilig kunnen voelen, weten waar je terecht kan, is essentieel voor LGBTQI+ personen. Het is belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Ook in de openbare ruimte.”

Zelf aan de slag

Bij het ontwikkelen van de tools focusten Cavaria en Wel Jong op de grote vraag naar handvatten om meer veiligheid te kunnen bieden op evenementen, in organisatiecontext of tussen peers. Voor organisaties is er een beleid uitgewerkt rond ongewenst gedrag uit, en een train-the-trainer die focust op het belang van veilige(re) vertrouwde omgevingen voor LGBTQI+ personen en de toepassing van een draaiboek voor evenementen. 

Er is ook een omstaanderstraining voor LGBTQ+ personen en bondgenoten. In het draaiboek staan er richtlijnen die gericht zijn op uitgaansgelegenheden en event organizers. De online VVO-kaart moedigt LGBTQI+ personen en hun bondgenoten aan om te delen waar zij zich in hun buurt veilig voelen en waarom. Zo willen Cavaria en Wel jong werken aan een netwerk van veilige(re) omgevingen zichtbaar en raadpleegbaar maken, met de boodschap: met de boodschap: iedereen kan bijdragen aan veilige(re) en vertrouwde omgevingen!