Home

Wat als het fout loopt?

Wat als het fout loopt?

Bekwame helper

Wie is er aansprakelijk als er iets fout loopt?

De bekwame helper is verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de zorgen op basis van de delegatie die de persoon met medische zorgen heeft aanvaard, volgens de algemene regels van de burgerlijke aansprakelijkheid waarbij iedere instantie verbonden aan de bekwame helper een verantwoordelijkheid draagt; zowel de organisatie/lokaal bestuur als de verpleegkundige/arts. 

Merk je op dat je een fout maakt, dan dien je een arts/verpleegkundige te verwittigen als de zorgen buiten de bekwaamheid gaan van je kunnen als bekwame helper.

Lokaal bestuur

Voor bekwame helpers die als werknemer werken (denk aan een animator op het speelplein die er als jobstudent werkt), is de werkgever (het lokaal bestuur) aansprakelijk voor schade die ze veroorzaken tijdens hun werk (met de mogelijke wettelijke uitzondering van bedrog/opzet, zware fout en herhaaldelijk voorkomende lichte fout). 

Het lokaal bestuur kan hiervoor een verzekering aangaan.

Jeugd(werk)organisatie

Een organisatie die met vrijwilligers werkt en die in dat kader optreden als bekwame helper, is in die mate ook verantwoordelijk. Deze zouden gedekt kunnen worden door de vrijwilligersverzekering

De jeugd(werk)organisatie kan dit extra navragen of dit binnen de huidige vrijwilligersverzekering is toegevoegd.

Verzekeringsmaatschappijen zijn dit statuut mee aan het opnemen in hun polis, maar ga dit zeker extra na!

Verpleegkundigen en artsen

Ook zelfstandige verpleegkundigen en artsen die handelingen delegeren aan bekwame helpers moeten beschikken over een eigen verzekering en ze moeten er zich van vergewissen dat hun polis de delegatie van zorgen aan de bekwame helpers voldoende dekt.