Home

Bazzz: het jeugdcentrum waar iedereen thuis is en taboes doorbroken worden

Bazzz: het jeugdcentrum waar iedereen thuis is en taboes doorbroken worden

Laagdrempelig jeugdwerk - Migratieachtergrond - Intersectionaliteit

Het jeugdcentrum Bazzz in Antwerpen biedt een veilige en inclusieve plek voor stedelijke jongeren, vooral die met een migratieachtergrond, om zichzelf te zijn en maatschappelijke kwesties te bespreken. Opgericht door Lamia Cheba, richt Bazzz zich op het versterken van zelfbewustzijn en zelfvertrouwen bij jongeren. Naast typische jeugdactiviteiten organiseert Bazzz projecten en discussies over gevoelige onderwerpen zoals identiteit, religie, gender en polarisatie.

Bazzz benadrukt de stem van jongeren en faciliteert 'meetingpoints' waar jongeren zelf de thema's en sprekers bepalen. Dit centrum ontwikkelt educatief materiaal en workshops voor scholen om maatschappelijke kwesties bespreekbaar te maken, ook buiten het jeugdhuis. Bazzz promoot diversiteit en inclusie, onder andere door projecten rondom mannelijkheid en gendergelijkheid en door het creëren van aparte trajecten voor meisjes na de coronapandemie.

Daarnaast stimuleert Bazzz het debat over queer-zijn binnen de moslimgemeenschap, ondanks de gevoeligheid ervan. Het centrum streeft naar inclusiviteit en zet zich in voor een diverse representatie binnen haar team. Tot slot benadrukt Cheba het belang van diversiteit in jeugdwerk en pleit voor samenwerking tussen verschillende jeugdorganisaties om alle jongeren te bereiken.