Home

Begeleiden van kinderen en jongeren met een migratieachtergrond in je vereniging?

Begeleiden van kinderen en jongeren met een migratieachtergrond in je vereniging?

Migratieachtergrond

Hoe gaan we als vereniging het best om met racisme en discriminatie?

  • Er bestaan binnen onze samenleving verschillende vooroordelen tegenover mensen met een migratieachtergrond. Je moet je als vrijwilliger bewust zijn van deze vooroordelen en ze actief aan de kant zetten. 
  • Benadruk wat jullie verbindt als groep en focus niet te veel op de verschillen die er zijn. Toch moet er ook genoeg aandacht gaan naar de geleefde realiteit van jongeren met een migratieachtergrond. We moeten ons er bewust van zijn dat bepaalde verschillen tussen de jongeren voor structurele uitsluiting zorgen. Dit is iets waar we allemaal onze schouders onder moeten zetten, het is een gedeelde verantwoordelijkheid. 
  • Doe je best om je vereniging gekend te maken bij alle kinderen en jongeren in de buurt. Ga er niet vanuit dat iedereen jullie kent. Veel gezinnen met een migratieachtergrond kennen vrijetijdsbestedingen zoals jeugdwerk minder goed waardoor de drempel ernaar toe veel groter is dan bijvoorbeeld bij gezinnen waar de ouders zelf aan jeugdwerk hebben gedaan. Kom met je vereniging op straat en durf zelf op mensen afstappen en uitleg te geven over wat jullie doen. 
  • Let op je woordenschat en die van je groep. Bepaalde woorden die door jongeren gebruikt worden zoals “bitch” of “neger” kunnen heel kwetsend zijn. Ga er dus zeker op in als je anderen zo een woorden hoort zeggen. 
  • Zorg voor originele manieren om kinderen in groep te verdelen bij een spel. Als je groep zelf altijd teams mag kiezen, worden er op die manier mogelijks al kinderen uitgesloten. Als je hiervoor wat inspiratie nodig hebt kan je opzoek gaan via deze link
  • De strijd tegen racisme is zeker niet gemakkelijk en gaat met vallen en opstaan. Maak dus geen grote loze beloftes, maar vier kleine successen en vier de oprechte wil om de strijd aan te gaan. Jeugdwerkers staan dicht bij jongeren en zijn daardoor de ideale vertrouwenspersonen.