Home

D-Code: Cultuur voor iedereen

D-Code: Cultuur voor iedereen

Laagdrempelig jeugdwerk

Passerelle, een cultuur-educatieve organisatie, zet zich in voor jongeren die weinig tot geen kansen krijgen om deel te nemen aan cultuur. Met het project D-Code richt Passerelle zich bewust op deze jongeren om hen te betrekken bij culturele activiteiten en hen te laten groeien door middel van dans, woord en beweging.

Drempels decoderen met D-Code

Niet iedereen heeft dezelfde startpositie in de maatschappij. Verschillen in huidskleur, afkomst, gender, en sociaal-economische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat cultuurparticipatie voor sommigen minder toegankelijk is. Passerelle wil deze ongelijkheid aanpakken door met D-Code jongeren te helpen de mentale en fysieke obstakels te overwinnen die hen beletten om deel te nemen aan cultuur.

Tijdens D-Code werken jongeren samen met coaches in een veilige omgeving waar hun persoonlijke sterktes centraal staan. Ze ontdekken, versterken, engageren, respecteren, repeteren en presenteren hun talenten door middel van hedendaagse dans en beweging. Het doel is niet alleen het creëren van een artistiek eindproduct, maar vooral de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers.

Dankzij de steun van Stad Genk, Stad Kortrijk en de Vlaamse overheid kan Passerelle deze werking continueren. Waar voorheen projectmatig en beperkt in tijd werd gewerkt, komen de jongeren nu wekelijks samen om te repeteren en te werken aan hun ontwikkeling.

Andiamo! in Kortrijk

In Kortrijk richt het project Andiamo! zich op jongeren vanaf 12 jaar. Elke maandagavond van 17u tot 19u werken ze in de Budatoren onder begeleiding van Pol Coussement toe naar een artistiek toonmoment. Andiamo! biedt deze jongeren de kans om te experimenteren met dans, woord en beweging in een stimulerende en ondersteunende omgeving.

Re’Onna in Genk

In Genk loopt het project Re'Onna, dat de kracht van het vrouw-zijn centraal stelt. Deze wekelijkse werking richt zich op meisjes tussen 14 en 16 jaar die nauwelijks deelnemen aan culturele activiteiten. Onder leiding van choreografe Valentina Nigro, met haar Italiaanse roots en focus op vrouwelijkheid, worden de deelnemers ondersteund in het ontdekken en ontwikkelen van hun eigen bewegingstaal.

"Ik wil mensen niet alleen inspireren door mijn werk te tonen, maar ook door met hen aan de slag te gaan en hen hun eigen sterktes te laten voelen en beleven"

Valentina Nigro heeft een passie voor groei en creativiteit en richtte in 2011 haar dansgezelschap Company NOI op. Met thema’s als vrouw-zijn, groei en passie in al haar creaties, wil zij jongeren inspireren en begeleiden. "Ik wil mensen niet alleen inspireren door mijn werk te tonen, maar ook door met hen aan de slag te gaan en hen hun eigen sterktes te laten voelen en beleven," zegt Valentina.

Groeien in talenten

Met projecten zoals Andiamo! en Re’Onna creëert Passerelle een context waarin jongeren uit maatschappelijk kwetsbare situaties kunnen ontplooien. Door hen wekelijks samen te laten komen en te repeteren, werkt Passerelle niet alleen aan een eindproduct maar vooral aan de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers. De trajecten zijn zo opgezet dat jongeren hun creatieve potentieel kunnen ontdekken en ontwikkelen, waardoor cultuurparticipatie voor hen een realiteit wordt.

Met D-Code streeft Passerelle naar een inclusieve samenleving waar cultuur voor iedereen toegankelijk is, ongeacht hun achtergrond. Door jongeren te ondersteunen en te inspireren, helpt Passerelle hen om de drempels naar cultuur te overwinnen en hun unieke talenten te laten zien.

Amirah en Bassaam vertellen

Bij het cultuurproject D-Code van Passerelle, zijn er enkele opmerkelijke succesverhalen die we graag in de kijker zetten. Twee van die verhalen zijn die van Amirah Ayach en Bassaam Osman. Beide jongeren namen deel aan project x en werden na een auditie geselecteerd om mee te spelen in de kortfilm P.L.A.Y. van Charlotte Vercruysse en Philomène Authelet.

Amirah Ayach 

Amirah, een jongere met een migratieachtergrond die op internaat zit en geen contact meer heeft met haar familie, bleek een enorm talent te hebben. Ze kreeg de unieke kans om samen met choreograaf Pol Coussement te werken aan een solo over haar leven. In deze solo, die 40 minuten duurt, danst Amirah alleen op het podium. Haar performance heeft al op diverse podia gestaan, waaronder voor OKAN-klassen in Kortrijk. Voor veel van deze leerlingen was het hun eerste ervaring in een westerse theaterzaal, wat een diepe indruk achterliet dankzij Amirah’s ontwapenende optreden.

Bassaam Osman

Bassaam Osman is 20 jaar en ontdekte zijn danstalent dankzij de artistieke jongerenwerking Passerelle. Hij werd geïnterviewd door Margaux Demeulemeester voor de Krant van West-Vlaanderen over zijn rol in de kortfilm P.L.A.Y.. 

Bassaam groeide op in een diverse omgeving en had nooit gedacht dat hij zou performen. Door project x, waar hij wekelijks repeteerde in de Budatoren, ontdekte hij zijn liefde voor dans en performance. Dankzij de steun van choreograaf Amin Srasra werd hij aangemoedigd om auditie te doen voor de kortfilm P.L.A.Y., ondanks zijn aanvankelijke twijfels. 

In de film, die op 5 november in première ging en werd opgenomen in de programmatie van het Kortrijkse kunstencentrum BUDA, verstrengelen dans, performance en film zich poëtisch in elkaar. Bassaam en de andere jonge dansers leerden omgaan met de camera en ontwikkelden hun talenten verder tijdens acht intense weekenden van repetities en vier draaidagen. 

Bassaam hoopt nu door te stromen naar theateropleidingen en zijn talent verder te ontwikkelen, mede dankzij de kansen die hij kreeg bij Passerelle. Zijn verhaal toont de kracht van cultuurparticipatie en de impact die projecten zoals D-Code kunnen hebben op de persoonlijke ontwikkeling van jongeren.