De 7B's van toegankelijkheid
De 7B's van toegankelijkheid
Laagdrempelig jeugdwerk - Toegankelijkheid - Inclusie
Sommige organisaties spreken over 5B's van toegankelijkheid. Anderen spreken over 9B's. Wij kozen ervoor om te werken rond de 7B's van toegankelijkheid.
- We hebben de B's in drie clusters verdeeld om je op weg te zetten om een keuze te maken met welke B je het snelst mee aan de slag kan gaan.
- Op de achterkant vind je voor elke B al één concrete actie voor een jeugdvereniging of een lokaal bestuur. Want weet: elke actie die je neemt om de toegankelijkheid te verhogen, is een goeie actie!
- We werken samen met Oranje vzw en enkele andere Komaf-partners een spel uit dat je kan spelen met jouw jeugdraad, jeugdvereniging... om even te analyseren waar jij nog het best aan kan werken wanneer het gaat over toegankelijkheid.
Betaalbaarheid
Hoe duur is het om mee te doen aan jullie activiteiten? Dit gaat niet alleen over de prijs die je moet betalen (zoals inkom, spullen of verzekering), maar ook over hoeveel moeite het kost om mee te doen, bijvoorbeeld als je veel praktische zaken moet regelen of je zorgen maakt over of je het wel kunt betalen.
- Probeer zoveel mogelijk gratis zaken aan te bieden waar het kan. Indien dit niet lukt kan je ook gratis zaken aanbieden voor een bepaalde doelgroep.
- Vertrek vanuit een idee waarbij je zoveel mogelijk kosten voor de deelnemer in rekening brengt en maak een schatting van diens uitgaven. Stel je vervolgens de vraag of die gerechtvaardigd zijn of niet. Kan je verenging een mouw passen aan bepaalde kosten: openbaar vervoer, drank- en inkomprijzen, geld voor het toiletgebruik, bepaalde kledijvereisten die vooraf aangekocht moeten worden...
- Werk met kortingssystemen.
- Voorzie prijscategorieën waarbij deelnemers zelf kunnen kiezen onder welke categorie ze vallen. Denk hierbij aan een sociaal tarief, standaard tarief en solidariteitstarief.
- Werk samen met UiTPAS en IedereenVerdientVakantie, ook mutualiteiten bieden kortingen aan. Ga bij deze instanties te rade voor je activiteit/evenement.
- Zoek voldoende sponsors zodat je prijzen kan drukken voor deelnemers.
Onder het thema geld vind je nog enkele artikels waar je inspiratie uit kan halen.
Bekendheid
Hoe goed weten mensen in je gemeente dat je bestaat en wat jouw aanbod juist inhoudt?
- Betrek de buurt in het verspreiden van je aanbod, mond-aan-mond reclame werkt heel goed.
- Ga langs bij verenigingen of organisaties in je omgeving die een specifieke doelgroep ondersteunen. Ze kunnen je advies geven om je aanbod bekender te maken of hun jongeren aanmoedigen om deel te nemen.
Bereikbaarheid
Hoe gemakkelijk kan je tot bij jullie komen? Dit gaat over hoe ver het is, of je er makkelijk naartoe kunt (bijvoorbeeld met de fiets of bus) en of het moment van jullie activiteiten goed past.
- Zorg ervoor dat de plek bereikbaar is met het openbaar vervoer.
- Zorg dat het een veilige plek is waar je naartoe kan wandelen en fietsen.
- Zorg dat er parking is voor voertuigen en voorrang aan bepaalde voertuigen voor mensen die slecht te been zijn of in een rolstoel zitten zodat ze het dichtst bij de locatie staan.
- Voorzie een fietsenparking
- Maak het niet te laat voor jonge kinderen.
- Let op dat iedereen op een veilige manier terug naar huis kan met bijvoorbeeld een taxidienst.
- Maak je locatie rolstoelvriendelijk.
- Zorg ervoor dat iedereen zich zelfstandig en veilig binnen de locatie kan bewegen.
- Creëer een plek voor kleine kinderen met iemand die een oogje in het zeil houdt.
Onder het thema vervoer vind je nog enkele artikels waar je inspiratie uit kan halen.
Beschikbaarheid
Hoe gemakkelijk kan je meedoen aan jullie activiteiten? Het gaat er om of er genoeg plek is, of je je makkelijk kunt inschrijven en of er bijvoorbeeld geen lange wachtlijsten zijn. Het betekent ook dat je vriendelijk en behulpzaam bent, en dat er tijd is om met jou te praten als iemand vragen heeft of hulp nodig heeft.
- Voorzie geen inschrijving op voorhand of doe een combinatie waarbij je zowel ter plaatse kan inschrijven als vooraf.
- Niet iedereen beschikt over een computer als die zich moet inschrijven.
- Vermijd zoveel als mogelijk gegevensverzameling.
- Werken met QR-codes lijkt handig maar is niet zo evident voor iedere persoon of elk toestel dat iemand ter beschikking heeft.
- Voorzie meerdere betaalmogelijkheden: cash, payconiq, overschrijving achteraf...
Onder het thema inschrijfsysteem vind je extra inspiratie om administratieve drempels weg te werken.
Begrijpbaarheid
Hoe duidelijk is de informatie over jullie activiteiten? Het gaat erom dat je goed snapt wat er wordt gezegd, geschreven of bedoeld, zowel voordat je meedoet als tijdens de activiteit zelf.
- Laat altijd de communicatie die je voert nalezen door verschillende doelgroepen.
- Vermijd vakjargon of afkortingen
- Vermijd onnodige leestekens
- Vermijd te intense kleuren
- Gebruik tekens die duidelijk maken wat er wordt gezegd, zo vermijd je (geschreven) tekst.
- Voorzie je communicatie op verschillende kanalen online en offline.
Onder het thema taal vind je nog enkele artikels waar je inspiratie uit kan halen.
Betrouwbaarheid
Zijn mensen vertrouwd met wat de activiteit is? Het gaat erover dat mensen kunnen inschatten wat er te gebeuren staat en hierbij een vertrouwd gevoel hebben. Dit heeft invloed op de mate waarin er mentale drempels (zoals angst door vooroordelen) bestaan.
- Bespreek de visie en missie van je vereniging. Is deze open en toegankelijk voor iedereen? Voelt iedereen zich comfortabel?
- Voorzie een aanspreekpunt integriteit op je evenement of in je vereniging op elke activiteit zodat iedereen zich comfortabel voelt om iets te melden bij een vertrouwenspersoon als dat nodig is.
- Hang flyers, posters op over jullie (mentale) veiligheidspolicy in elk toilet en op zichtbare plaatsen op je locatie die deelnemers kunnen doornemen.
Lees meer over mentaal welzijn en wat je kan doen in dit artikel.
Bruikbaarheid
Hoe goed voldoet het aanbod aan ieders noden? Dit gaat erom dat de doelgroepen die je voor ogen hebt zich aangesproken voelen tot jouw aanbod omdat het een antwoord biedt op iets dat ze nodig hebben.
- Stel je de vraag of iedereen kan deelnemen aan de activiteit of het evenement.
- Voorzie verschillende aanpassingsmogelijkheden afhankelijk van wie er deelneemt.
- Toets bij verschillende doelgroepen je aanbod af en bevraag welke aanpassingen nodig zijn opdat er aan hun behoeften wordt voldaan.