Home

FOS Open Scouting vertelt over UiTPAS

FOS Open Scouting vertelt over UiTPAS

Geld - Inschrijfsysteem

Ravotten, vrienden maken en spelen – elk kind verdient het. FOS Open Scouting, een pluralistische scoutskoepel, deelt deze overtuiging en zet zich in om scouting toegankelijk te maken voor alle kinderen, ongeacht hun financiële situatie. Al geruime tijd biedt FOS korting aan gezinnen met een beperkt budget, en vanaf september wordt dit verder uitgebreid met het UiTPAS-systeem. 


Lop Vansteenbrugge, stafmedewerker diversiteit bij FOS, legt uit dat deze uitbreiding vooral voortkomt uit de wensen van de scoutsgroepen zelf. Voorheen werkte FOS met het SOM-kortingssysteem voor het lidgeld, waarbij de kosten verdeeld werden tussen het lid, de scoutsgroep en de koepel. Nu worden alle kortingssystemen geharmoniseerd volgens de 20-40-40-verdeelsleutel van UiTPAS. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt verrassingen voor gezinnen met een beperkt budget. 

De integratie van UiTPAS biedt voordelen voor zowel de scoutsgroepen als de leden. Het maakt scouting financieel toegankelijker en zorgt ervoor dat groepen makkelijker kunnen zien wie recht heeft op korting. Hierdoor kunnen ze beter inspelen op de behoeften van hun leden en extra ondersteuning bieden waar nodig. 

Hoewel er nog uitdagingen zijn, zoals het overtuigen van alle gemeenten om mee te doen met UiTPAS, blijft FOS Open Scouting vastberaden om scouting toegankelijk te maken voor iedereen.