Home

Gebarentaal voor Plien: een stap naar inclusie bij Chiro Happy-Dorp

Gebarentaal voor Plien: een stap naar inclusie bij Chiro Happy-Dorp

Taal

Bij Chiro Happy-Dorp staat inclusie centraal, vooral sinds de komst van Plien, een speelclublid dat doof is geboren. Om beter met haar te communiceren, besloot de leiding en aspiranten een cursus Vlaamse Gebarentaal te volgen. De cursus, geleid door een enthousiaste leerkracht met ervaring in doofheid, bood praktische tips en leerde hen essentiële gebaren, zoals het alfabet en uitdrukkingen van gevoelens.

De stap naar gebarentaal was niet alleen een leerproces, maar ook een ontroerende ervaring. Na de eerste les verraste de leidingsploeg Plien door hun namen in gebaren te spellen, wat haar en haar ouders zeer positief verraste. Hoewel de praktijkles door de coronacrisis werd geannuleerd, blijft de Chiro vastbesloten om hun kennis uit te breiden en de inclusieve omgeving voor Plien te versterken.

Plien's aanwezigheid heeft niet alleen de leiding uitgedaagd om nieuwe communicatieve vaardigheden aan te leren, maar heeft ook een diepgaand effect gehad op de hele groep. Haar glimlach en enthousiasme zijn een bron van inspiratie voor alle leden, die samenwerken om ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom en begrepen voelt bij Chiro Happy-Dorp.