Home

Hoe ga je in gesprek met een voorziening?

Hoe ga je in gesprek met een voorziening?

Jeugdhulp


Ook voorzieningen willen dat kinderen en jongeren die bij hen verblijven een leuke vrije tijd hebben. Het is de bedoeling dat kinderen en jongeren die in een voorziening verblijven, zoals iedereen kunnen deelnemen aan jullie activiteiten. Ga langs bij de voorziening, maak jullie aanbod kenbaar en leer de noden van de kinderen en jongeren kennen. 

We geven hier enkele tips. 

Twijfelt de voorziening om een kind of jongere die bij hen verblijft te laten meedoen aan jullie activiteiten of mee te sturen op kamp? 

Ga met de voorziening in gesprek. Het zou kunnen dat ze de werking van je vereniging nog niet kennen. Bij het horen hoe jullie te werk gaan kunnen er zo al vragen opgelost zijn. Het is belangrijk dat een voorziening je vereniging goed kent. Vraag naar hun twijfels zoals je ook bij ouders zou doen. 

Zoek samen naar oplossingen. Is het voor de begeleider met wie je praat nog niet duidelijk of het kind of de jongere kan aansluiten? Doe de suggestie dat de persoon het eens bespreekt op een overleg met collega's van de voorziening. Misschien zijn er wel andere kinderen of jongeren in de voorziening die wel zullen aansluiten op extern vrijetijdsaanbod.

De voorziening geeft geen toestemming om aan jullie activiteiten deel te nemen. 

 Soms beslist de voorziening dat het kind of de jongere niet kan deelnemen bijvoorbeeld bij een kamp, weekend of zomerwerking. Het is belangrijk om ook dan te blijven praten met de voorziening en de begeleiders. Zo begrijpen jullie elkaars werking beter en komen jullie misschien tot compromissen of creatieve oplossingen. Voor elke voorziening is het belangrijk dat de kinderen en jongeren die er verblijven een leuke vrije tijd hebben. Als alternatief zou je kunnen voorstellen om met je vereniging een activiteit te gaan doen. Dit verlaagt de drempel om te verplaatsen. 

Lukt dit niet voor je vereniging om dat te doen, maar is de voorziening wel geïnteresseerd? Laat dit dan zeker weten aan de jeugddienst van je gemeente of stad. Zij kennen misschien een organisatie of andere vereniging die dit alsnog kan doen.