Home

Jeugdhuis De Route is er ook voor queer jongeren

Jeugdhuis De Route is er ook voor queer jongeren

Gender

Wat begon als een bescheiden babbeluurtje rond het thema LGBTQ+ is uitgegroeid tot een vaste waarde bij Jeugdhuis De Route in Eeklo. Twee jaar geleden organiseerde het jeugdhuis voor het eerst een bijeenkomst om te luisteren naar de behoeften en ervaringen van queer jongeren. Mathilde, projectmedewerker bij De Route, benadrukt dat het belangrijk is om te horen wat er leeft onder de jeugd en waar er behoefte aan is.

De eerste bijeenkomsten trokken zowel jongeren die zichzelf identificeren binnen de LGBTQ+-gemeenschap als 'allies' (medestanders). Deze babbeluurtjes groeiden uit tot regelmatige bijeenkomsten, waarbij acties en initiatieven werden besproken en gepland. Onder andere çavaria en Casa Rosa werden betrokken bij deze inspanningen.

De inspanningen van De Route hebben geleid tot diverse initiatieven om het jeugdhuis inclusiever te maken. Zo zijn er regenboogvlaggen opgehangen en zijn er infocharts over de genderkoek in de toiletten geplaatst. De maandelijkse LGBTQ+ Cafés, die elke eerste donderdag van de maand plaatsvinden, bieden een vaste ontmoetingsplek voor queer jongeren.

Op 17 mei, tijdens de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT), werd de regenboogvlag aan de oprit van Jeugdhuis De Route gehesen. Dit moment werd gevierd met de jongeren en bood een gezellige gelegenheid om samen te komen met een hapje en een drankje. Met deze en toekomstige initiatieven blijft Jeugdhuis De Route streven naar een veilige en inclusieve omgeving voor alle jongeren.