Home

Tweedehandskleding

Tweedehandskleding

Kledij

Je kan een automatisme in de vereniging creëren om een groot tweedehandssysteem te voorzien. Je houdt best rekening met een aantal zaken:

  • Voorzie de kledij gratis of aan zachte prijzen en wees er ook flexibel in. Als iemand iets minder wil betalen dan de initiële prijs is dat ook oké. Het is belangrijker dat een kind/jongere de kledij bezit dan dat er winst wordt gemaakt met de tweedhandsverkoop. Je kan ook een vrije giftenbox voorzien waar iedereen zelf naar waarde kan schatten hoeveel de kledij kost. Dan vormt het geen drempel om eventueel de kledij gratis mee te nemen.
  • Creëer het gevoel dat tweedehandskledij cool is om te dragen. Een T-shirt of sjaaltje dat al is geleefd is misschien nog waardevoller dan iets nieuw.
  • Vermeld op je website, in flyers, briefjes, boekjes of brochures dat kleren van je vereniging telkens binnengebracht kunnen worden in de vereniging.
  • Organiseer een inzamelmoment enkele keren in het jaar om al een voorraad te hebben om in het begin van het werkjaar te verkopen aan deelnemers. Na een jaarwerking kan je ook altijd wanneer bepaalde kledij van je verenging al lang tussen de ‘verloren voorwerpen’ ligt, deze spullen wassen en aanbieden in je tweedehandswinkel.
  • Hou je tweedehandswinkel netjes zodat voor iedereen de interesse hoog blijft om iets te kopen.
  • Was bepaalde spullen nog eens goed voor je ze verkoopt, als deze kledingstukken een jaar in een kast hebben gestoken ruiken ze misschien niet meer fris en is het stoffig.
  • Creëer een leuk moment rondom de tweedehandswinkel. Zet ook een inschrijfstandje of andere leuke spelletjes die kinderen kunnen spelen terwijl de ouder/voogd wat rondkijkt naar de aangeboden spulletjes. Zo ligt de focus niet te hard op het winkeltje. 
  • Creëer een veilige omgeving rondom de tweedehandswinkel. Iets tweedehands kopen is niet beschamend, integendeel, het is zelfs ecologisch om kleren te hergebruiken. Dat kan je zeker extra benadrukken. Laat het gesprek leven bij ouder(s)/voogd(en) dat dit oké is. Dat kan bijvoorbeeld via een ouder/voogd die nauw betrokken is bij de vereniging en dat onderwerp wat kan doen leven.
  • Je kan ook altijd je kledij op je website aanbieden zo kunnen deelnemers die het wensen ook meer anoniem tweedehandskledij kopen. Een voorbeeld hoe het kan toont KLJ Schiplaken https://shop.kljschiplaken.be/

Nog groter? 

  • Breid je tweedehandswinkel uit met andere zaken: spelletjes of ander spelmateriaal, zaken bij ieders thuis dat je amper tot niet gebruikt maar wel handig is voor iemand anders. Het kan allemaal. Je kan zelfs een weggeefwinkel of tweedhandsmarkt opzetten voor de hele buurt waar de verkoop van je tweedehandskledij een standje is. 

Een online tweedehandswinkel

Via de tweedehands app Vinted of 2dehands.be maar ook via Facebookgroepen of Facebook Marketplace verkopen heel wat mensen kledij die te klein is geworden voor hun kind. Je kan ouder(s)/voogd(en) daar ook naar doorverwijzen.