Home

Talig leren thuis

Talig leren thuis

Taal

Algemene tips die je kan meegeven

Ga samen naar de bibliotheek. Je vindt er Nederlandstalige boeken. Er zijn vaak ook leuke spelletjes en een Taalpunt Nederlands. Kinderen kiezen zelf een leuk boek. Jonge kinderen vinden het leuk om samen een boek te lezen.

Spreek je zelf nog niet goed Nederlands? Lees dan voor in je moedertaal. Leer je zelf ook Nederlands? In het Taalpunt Nederlands vind je boeken, materialen en spelletjes om Nederlands te leren en te oefenen. 

Zet thuis of in de auto de radio of een cd met Nederlandstalige muziek op. In de bibliotheek vind je cd’s met Nederlandstalige liedjes voor kinderen. 

Kijk met je leden, kinderen en jongeren naar een Nederlandstalig tv-programma. Op Ketnet en VTM KIDS vind je informatieve en leuke programma’s in eenvoudig Nederlands. Er is elke dag een journaal voor kinderen, ‘Karrewiet’, op Ketnet. Ga naar https://www.vrt.be/vrtnu/kanalen/ketnet/. Hier vind je heel wat leuke programma’s voor kinderen. Je kan de app VRT NU downloaden en streamen op je tv. 

Ga je naar de winkel, de bakker of de slager? Dan kan je ook Nederlands oefenen met je kinderen en jongeren. Maak samen een boodschappenlijstje. Laat de kinderen/jongeren bij de bakker een brood bestellen in het Nederlands. 

Online verhalen, film en theater

Boris en Binti

Dankzij de avonturen van deze twee kleuters kunnen jonge anderstalige kinderen en hun ouders Nederlands leren. De Oost-Europese Boris en de Afrikaanse Binti maken alledaagse dingen mee bij hun thuis en in de buurt. Diversiteit en eenvoudig taalgebruik staan centraal. 

Alle 52 afleveringen van Boris en Binti zijn gratis te bekijken via de Ketnet Junior-app en op VRTnu

De uitgeschreven teksten van de afleveringen en meer info: https://ouders.ketnet.be/de-klas/nederlands-leren-met-boris-en-binti  

Voorleesverhaal ‘Diepzeedokter Diederik’ door Bert Vannieuwenhuyse  

Acteur en theatermaker Bert Vannieuwenhuyse kroop in de huid van Diepzeedokter Diederik. Vol enthousiasme vertelt hij over het verhaal van Diederik die elke dag spreekuur houdt vanuit zijn duikboot. Want de oceaan is één grote blauwe waterwachtkamer vol vissen en andere zeedieren. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Dokter Diederik verzorgt iedereen met een glimlach. Maar op een dag raakt hij zelf in moeilijkheden. Is er iemand die hem kan helpen? 

Luisterverhaal Kiki en Olaf

Het prentenboek ‘Kiki en Olaf’ is gebaseerd op twee theaterproducties die actrice Sara Pieters voor kinderen maakte. Bij het boek ‘Kiki en Olaf’ zijn gratis liedjes en spelmaterialen verkrijgbaar. VRT-presentator Thomas Vanderveken sprak het verhaal in. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar. 

Audio en spelmateriaal

Familietheater vanuit je living

Lijst met theatervoorstellingen voor kinderen die je gratis kan streamen.

Virtuele voorleesmomenten Dikkie Dik 

De prachtige prentenboeken van Dikkie Dik. Terwijl je luistert, kan je naar de tekeningen kijken.

Radioboeken voor kinderen NL-FR-BER

Op 11 juli 2008 nam deBuren voor het eerst Radioboeken op voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Ze kozen toen voor twee Nederlandstalige en twee Franstalige auteurs. De vier verhalen van ongeveer 15 minuten werden door de schrijvers zelf in de oorspronkelijke taal voorgelezen. Samen met de door acteurs voorgelezen vertalingen in het Frans of het Nederlands zijn die verhalen nu gratis op deze site te beluisteren of te downloaden. Daarnaast verschenen de verhalen in beperkte oplage op cd.

Kamishibai verhalen door Inge Umans 
Jeugdboekenmaand: verhalen voorgelezen door Vlaamse auteurs 

Iedereen Leest zorgt op dit kanaal voor Jeugdboekenmaand-entertainment. Verschillende auteurs lezen hun verhalen voor. Veel kijk- en leesplezier!

Voorgelezen prentenboeken

Geniet samen met je kinderen van de leukste, mooiste en ontroerendste prentenboeken. Auteurs en illustratoren lezen voor uit hun eigen boek.

Nik-nakboekjes

n deze voorleesboekjes voor jonge kinderen en hun ouders worden twee talen gecombineerd. Ze willen zo ouders en hun kinderen de mogelijkheid geven om een brug te slaan van hun moedertaal naar het Nederlands. De boekjes zijn in meeste bibliotheken te vinden, maar enkelen kunnen ook in het Nederlands beluisterd worden via YouTube

Studio Sesam

Ook Studio Sesam biedt heel wat kinderboeken aan op maat waarbij inclusie primeert. Zowel in beeld als taal en klank wordt er rekening gehouden met de noden van kinderen: https://studiosesam.be/category/sesam-kinderboeken/

Online spelletjes en apps 
Surf samen met je kind naar www.wai-not.be en speel samen een spelletje of lees de krant. 
Download een app waarmee je kind Nederlands kan oefenen. Je kan ook samen spelen: