Home

Tool: pictogrammenboekjes

Tool: pictogrammenboekjes

Taal

Vzw ‘de Rand’ geeft 4 pictogrammenboekjes uit. Daarin staan afbeeldingen met daaronder het juiste Nederlandse woord. Met de boekjes kan je geen Nederlands leren. Ze zijn wel een mooie aanvulling op de lessen Nederlands. Daarnaast vind je op hun website ook een pictogrammendatabank terug. Dit is een overzicht van een heleboel afbeeldingen die je kan gebruiken ter ondersteuning van taallessen. 

Verschillende thema's van de pictogrammenboekjes

  • Deel 1: winkelen, café, restaurant, fruit, groente, bakker, slager, buurtwinkel, krantenwinkel, cadeauwinkel, bloemist, schoenmaker, doe-het-zelfzaak, postkantoor, bank, (openbaar) vervoer, apotheek, opticien, kleding, kapper; 
  • Deel 2: wonen, poetsen, afval sorteren (gft, glas, huisvuil, kga, papier, pmd …), het lichaam, de dokter, de tandarts, het ziekenhuis, het ziekenfonds, de politie, het gemeentehuis, de bibliotheek, het station, het stadion, de schouwburg 
  • Deel 3: sport, vrije tijd (algemeen en muziek), cultuur, toerisme (algemeen, het vervoer en het weer), huisdieren; 
  • Deel 4: school, crèche, werken (beroepen, kantoor, industrie), persoonlijke gegevens.

Je kan ze aankopen (0,50 euro per boekje - exlcusief verzendkosten) of gratis downloaden.

Het voetbalwoordenboekje 

Samen met de Koninklijke Belgische Voetbalbond maakte vzw ‘de Rand’ een voetbalwoordenboekje. Dit boekje kan spelers met een andere thuistaal ondersteunen bij de trainingen in het Nederlands en hen een extra oefenkans geven. In het boekje zijn meer dan 400 woorden terug te vinden, in combinatie met beelden. Er zijn verschillende contexten en thema’s zoals: info en inschrijven, in de kleedkamer, het voetbalveld...

Speldoos voetbal

De speldoos voetbal is ontworpen om kinderen die nog geen of weinig Nederlands spreken, essentiële voetbalwoordenschat spelenderwijs te leren. De doos bevat speelkaartjes met afbeeldingen, woorden en lidwoorden, die gebruikt kunnen worden in klassieke spellen zoals memory en pictionary. 

De kaartjes bevatten niet alleen voetbalwoorden, maar ook kleuren, kleding, emoties, en cijfers. Kinderen die kunnen lezen, spelen zelfstandig, terwijl niet-lezende kinderen met begeleiding het spel kunnen spelen.

Ook volwassenen die Nederlands leren en Nederlandstalige kinderen die van voetbal houden, vinden het leuk om met de speldoos te spelen. 

De speldoos is ideaal voor gebruik tijdens voetbalstages, sportkampen, taalbaden en zomerscholen. Dit product is ontwikkeld door vzw ‘de Rand’ en de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Het Wijsboekje 

Ook voor jeugdwerk en andere verenigingen waar kinderen of ouders nog niet goed Nederlands spreken is er een Wijsboekje voorzien waarbij foto’s en pictogrammen je kunnen helpen om elkaar beter te begrijpen. Je vindt afbeeldingen rond allerhande thema’s zoals spelen, verloop van de dag, op uitstap gaan, overnachten, administratie, eten & drinken, emoties... Je kunt elkaar letterlijk tonen wat je bedoelt. 

Pictogrammendatabank

VZW De Rand maakte een databank met verschillende pictogrammen die je kan raadplegen in kleur en zwart/wit. 

Je kan de pictogrammen alfabetisch, op trefwoord of op thema zoeken. 

Gebruik je de databank voor de eerste keer?

  • Registreer je. 
  • Vul alle gevraagde velden in.
  • Kies zelf een gebruikersnaam en wachtwoord. 
Zodra je geregistreerd bent, kan je altijd inloggen met deze gegevens.