Home

Tool: stapspel

Tool: stapspel

Diversiteit - Intersectionaliteit

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Stapspel

Instructies

 • Stap 1: als ik links zeg, stap je links - hetzelfde voor rechts, vooruit en achteruit. 
 • Stap 2: als ik links zeg, stap je rechts, rechts betekent links, vooruit is achteruit stappen en achteruit is vooruit gaan. 

2 dingen om over na te denken: 

1. Als je dit spel speelt kunnen sommige mensen niet meedoen, simpelweg omdat ze hier niet aanwezig zijn. Misschien zouden ze hier niet willen zijn, maar het kan ook zijn dat ze niet de kans hebben gekregen om hier te zijn. Dit is niet per definitie onze schuld, maar het is belangrijk om te beseffen dat we er wel een hand in hebben.

Begrippen die hiermee te maken hebben zijn privilege, macht en intersectionaliteit. 

 • Privilege: de onverdiende voordelen, voordeeltjes en rechten die worden gegeven aan mensen die tot bepaalde sociale groepen behoren. Om het concreet te maken: hoewel ik hier niet terecht ben gekomen door niets te doen, behoor ik wel tot de sociale groep van blanke cisgender mannen uit de middenklasse. Hierdoor ben ik bevoorrecht in de zin dat ik kansen krijg die mensen die niet tot deze sociale groep behoren niet krijgen. 
 • Macht: iemands vermogen om mensen, gebeurtenissen, processen of middelen te be├»nvloeden of te controleren. We hebben allemaal verschillende niveaus van macht in verschillende situaties. Nogmaals, om het concreet te maken: ik had de organisatie kunnen voorstellen om iemand anders te vragen deze workshop te geven. 
 • Tot slot, als we kijken naar wie hier ontbreekt, is intersectionaliteit een interessante lens, omdat het ons laat begrijpen dat elke persoon tot verschillende en elkaar kruisende sociale groepen behoort en, als gevolg daarvan, te maken kan krijgen met verschillende en vaak overlappende discriminaties
2. In het spel stap je waarschijnlijk niet alleen op de grond, maar ook op de voeten van iemand anders. Dat kan onbedoeld zijn, maar het kan ook opzettelijk zijn. In verband met inclusie en diversiteit zijn er een paar concepten die je in gedachten moet houden: 

 • Normen 
 • Belemmeringen 
 • Stereotypen 
 • Vooroordelen 
 • Discriminatie 
 • Marginalisatie 
 • Onderdrukking 
Wat het proces ook was dat mensen ervan weerhield om deel te nemen, en of het nu opzettelijk of onopzettelijk was, de impact is echt - de pijn van de persoon waar je op hebt gestapt was echt. Het is niet aan ons om deze pijn in twijfel te trekken, maar om het gevoel - de impact - van de persoon waarop je hebt gestapt te respecteren.

Meer info vind je op Embrasing Diversity