Home

Hoe pak je cyberpesten aan?

Hoe pak je cyberpesten aan?

Pesten

Cyberpesten ligt in het verlengde van fysiek pesten. Het is altijd en overal waardoor het slachtoffer nergens meer veilig is. Ben je getuige van cyberpesten, bijvoorbeeld in de groep van de leden op facebook? Reageer dan onmiddellijk en maak duidelijk dat dit gedrag geen plaats heeft binnen jullie groep. Je kan er ook voor kiezen om het bericht weg te halen en een bericht te sturen naar de afzender over de reden waarom je dat bericht verwijderde. Ga hier idealiter ook in real life over in gesprek.

Weet dat cyberpesten vaak gebeurt achter de rug van volwassenen en begeleiding. Daarom is het belangrijk om de signalen van andere kinderen snel aan te pakken. Hou ook altijd rekening met de mening van het kind dat hiervan op de hoogte is of zelf slachtoffer is. 

Welke stappen zet je best?

Ga zo snel mogelijk in gesprek met het slachtoffer zelf. En vraag aan het kind of die hierover verder wil praten met anderen. Het is belangrijk om na te gaan of een kind dat ziet zitten. Vervolgens kan je indien het kind het wenst samen een gesprek aangaan met een voogd/ouder van het kind, leerkrachten op school... Vraag het kind of je aanwezig bent op dit gesprek of niet. Indien het kind dat liever niet wil, dan kan je nadien nog vragen hoe het is gelopen.

Indien het kind het verhaal niet wenst te delen met anderen, dan is dat begrijpelijk. Kies een geschikt moment en ga met een open houding zelf in gesprek. Laat je niet leiden door je eigen emoties en focus op een oplossing waarbij het slachtoffer maar ook de hele groep in je vereniging beter uitkomt.

Benadruk dat het niet de schuld is van het kind, het probleem misschien niet vanzelf zal stoppen, het kind mag zelf aangeven welke oplossing het best lijkt: negeren, blokkeren, aanspreken, andere personen rondom de pester contacteren...

Tracht meerdere keren later nog terug te komen hoe het met het slachtoffer gaat. Het is belangrijk om te blijven aanvoelen of de situatie al dan niet verbetert.

Meer informatie over dit plan van aanpak vind je bij Medianest.