Een waaier aan vormen van samenwerking
Een waaier aan vormen van samenwerking
Samenwerking
Samenwerken aan diversiteit
- Zonder interne processen loop je het risico dat je organisatie niet klaar is om een meer divers publiek te verwelkomen. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor je eigen werking en voor de kinderen en jongeren die je wil bereiken.
- Zonder processen naar externen loop je het risico dat interne maatregelen de doelgroep niet bereiken. Of dat je niet het nodige vertrouwen geniet om kinderen en jongeren over de streep te trekken. Ook bestaat de kans dat je niet genoeg maatregelen neemt of niet de juiste. Daarnaast loop je het risico dat je je onvoldoende bewust wordt van de blinde vlekken in je organisatie.
Samenwerking is onmisbaar. De complexiteit van diversiteit zorgt ervoor dat geen enkele dienst of organisatie dit op z’n eentje kan aanpakken. Partners kunnen naar jou doorverwijzen. Op jouw beurt kan je mensen toeleiden naar gespecialiseerde ondersteuning. Je krijgt een beter zicht op de leefwereld, de vragen en de noden van de kinderen en jongeren. Je kan advies en steun vragen. Externe partners houden je scherp, wijzen op blinde vlekken en helpen om engagementen na te komen. Je versterkt mee het draagvlak voor een bepaald thema door oplossingen aan te reiken en hulpbronnen in te brengen en je maakt hier ook mee gebruik van.
Organisaties in het jeugdwerk werken samen om verschillende redenen.
Reden 1: het bestaande aanbod leren kennen
Organisaties in het jeugdwerk werken samen om diverse kinderen en jongeren in contact te brengen met het bestaande aanbod of om het bestaande aanbod tot bij kinderen en jongeren te brengen.
- Zo werkt Karavaan samen met Hannibal en de Katholieke Vereniging Gehandicapten (KVG) om een inclusieve reis buiten Europa aan te bieden.
- Cultureghem laat jongeren die ze bereikt in de wijken via een mobiele werking doorstromen naar andere jeugdwerkpartners zoals Scouts en Gidsen Vlaanderen.
- KSA start in partnerschap met Chirojeugd Vlaanderen een samenwerking op met een instelling uit de bijzondere jeugdzorg. Het doel is om die jongeren toe te leiden naar het reguliere jeugdwerk.
- AFYA maakt haar kampwerking toegankelijk voor jongeren met autisme, in samenwerking met de Liga Autisme Vlaanderen. De Liga verwerkt de verworven inzichten in een vorming voor het jeugdwerk.
- Navigate Youth ontstond als project van Tumult vzw en PIN vzw, met ondersteuning van JINT vzw. Samen gingen ze met jonge nieuwkomers op zoek naar hun plekje in het vrijetijdsaanbod. Ze bouwden een pak expertise en een toolbox op.
Reden 2: De doelgroep leren kennen
Organisaties in het jeugdwerk werken samen om gedeelde expertise te ontwikkelen over een bepaalde doelgroep, om het (ondersteunings)aanbod af te stemmen op het aanbod van andere organisaties en/of om gezamenlijke producten te ontwikkelen:
- Zo werkt Konekt samen met verschillende jeugdwerkorganisaties aan de uitwerking van cursus co-animator in het jeugdwerk.
- Binnen Wereldspelers werkten verschillende organisaties vanuit jeugdwerk mee aan het onthaal van jonge vluchtelingen in ons land. Vrijwilligersteams deden een weekend lang activiteiten met jonge vluchtelingen in de opvangcentra van Dendermonde en Lint. Zij deelden daarna hun ervaringen en tips.
- De meetingpoints van BAZZZ vzw begeleiden jongeren in het ontwikkelen van hun weerbaarheid om zelfbewuste keuzes te kunnen maken, met de nodige gevoeligheid voor de cultuurspecifieke elementen die hiermee kunnen samenhangen. Deze methodiek focust zich op het ondersteunen van de identiteitsontwikkelingsprocessen bij jongeren. De meetingpoints zijn ontstaan vanuit een samenwerking tussen BAZZZ en Formaat vzw.
- Wil je bijleren van internationale organisaties en in een heel andere werking duiken? Doe inspiratie op om de kwaliteit van je projecten en organisatie te versterken door je grenzen te verleggen en buitenlandse organisaties te leren kennen. Studiebezoeken, workshops of vormingen: het zijn allemaal opties. Ontdek de mogelijkheden op de website van Erasmus+ Jeugd.
Reden 3: Een brede groep vertegenwoordigen en/of actie voeren
Organisaties in het jeugdwerk werken samen om samen een bredere groep te vertegenwoordigen en/of actie te voeren.
- Met YouthWork@Pride probeert Wel Jong het jeugdwerk samen te verenigen in een actie voor holebi- en transacceptatie. Lees meer op hun Facebook.
- Elf Antwerpse jeugdorganisaties hebben de J100 opgericht om samen met hun jongeren antwoorden te zoeken op de verdeeldheid in de stad. Met dit project nemen de jongeren hun positie in de stad. Zij spreken over wat hen aanbelangt en hoe zij willen samenleven in Antwerpen. De J100 bouwt bruggen tussen de jongeren uit de verschillende jeugdwerkingen, maar ook tussen de jeugdwerkers en jeugdwerkorganisaties.
Reden 4: Je blik verruimen
Organisaties in het jeugdwerk werken samen om ontmoeting tussen diverse kinderen en jongeren op te zetten, om in contact te komen met verschillende referentiekaders en kruisbestuiving mogelijk te maken.
- Oog voor armoede: In 2017 stelde De Ambrassade een handleiding voor om de dialoog tussen jeugdwerkers en begeleiders van kinderen, jongeren en gezinnen in armoede te faciliteren. Deze handleiding verzamelt goede voorbeelden en handvatten voor jeugdwerkers die een laagdrempelige dialoog willen opzetten met armoedeorganisaties.
- Scoutsgroep de Vleermuis van FOS open scouting zette een samenwerking op met de Circusplaneet uit Gent. De scoutsgroep hielp mee met een circusfestival in de Brugse Poort en organiseerde er een scoutsactiviteit. Dit partnerschap wou vooral kinderen en jongeren met elkaar in contact te brengen. De kinderen en jongeren van de Brugse poort zijn vaak niet vertrouwd met het concept scouting. Door het organiseren van ‘typische’ scoutspelletjes kregen de jongeren van de Brugse poort de kans om uit hun comfortzone te treden en een namiddag mee te draaien met de jongeren van de Vleermuis. Op hun beurt konden de kinderen en jongeren van de Brugse poort tonen wat ze waard zijn. Ze leerden de scouts van Dikkelvenne enkele circustechnieken aan.
- In deze reportage zie je een ontmoeting tussen een scoutsgroep uit Herent en jeugdhuis Centrum West uit Molenbeek.
- Zet eens een internationale bril op. Groep INTRO zet bijvoorbeeld volop in op internationale mogelijkheden voor haar jongeren, zodat ook zij die geen diploma, werk of duidelijk toekomstperspectief hebben van het buitenland kunnen proeven. Een vaste waarde is BOOSTER, het coaching- programma van Groep INTRO voor jongeren die vrijwilligerswerk willen gaan doen in het buitenland met het European Solidarity Corps. Tweejaarlijks staat er ook een groepsuitwisseling in het buitenland op het programma. “Lokale samenwerking binnen een internationaal project kan alleen maar verrijkend werken”, vertelt Jonas van Groep INTRO. Lees het hele verhaal op de website van JINT, de organisatie die jongeren en jeugdwerk ondersteunt om internationaal te gaan.
Reden 5: Een nieuwe werking?
Organisaties in het jeugdwerk werken samen om samen een nieuw jeugdwerkinitiatief uit de grond te stampen.
- Roots vzw (het vroegere Platform Allochtone jeugdwerkingen) en Scouts en Gidsen Vlaanderen sloegen de handen in elkaar voor een project dat de leefwereld van hun respectievelijke achterban dichter bij elkaar moet brengen.
Ook op lokaal vlak ontwikkelen zich verschillende netwerken: tussen beroepskrachten, rond de vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede, rond jeugdwelzijn en rond kinderarmoede. Deze netwerken hebben ook potentieel voor jeugdwerkorganisaties. Meer informatie: