Home

Spanningsvelden en succesfactoren bij een samenwerking

Spanningsvelden en succesfactoren bij een samenwerking

Samenwerking

Professionele expertise rond samenwerken

Wil je je samenwerking en netwerkvorming op een doorgedreven en professionele manier uitbouwen? Dan raden we je aan om zeker eens te surfen naar de website van Pronet. Onderzoekers aan de Arteveldehogeschool bundelen binnen Pronet heel wat kennis en expertise over samenwerking. Je kan bij Pronet terecht voor begeleiding en bijscholing.

ROOTS-model

Op hun website kan je enkele webinars bekijken over de basics van samenwerken en een zelfscan doorlopen om een inschatting te maken van de sterke en zwakke punten van een samenwerkingsverband. Deze zelfscan is gebaseerd op 10 domeinen die bij samenwerking tussen organisaties cruciaal zijn, opgebouwd volgens het ArrowRoots-Model dat Pronet ontwikkeld heeft.

Het ArrowRoots-Model

Het ArrowRoots-Model van Pronet biedt een overzicht van de domeinen en processen die ‘gemanaged’ moeten worden om samenwerking tussen organisaties succesvol te laten verlopen. 10 domeinen blijken cruciaal te zijn voor interorganisationele samenwerking, gebundeld in een letterwoord.

Het ArrowRoots-Model is meer dan een opsomming van domeinen. Het brengt op een geconcentreerde manier de complexiteit van samenwerken in beeld: welke ballen moet je allemaal tegelijk in de lucht houden? Waar moet je als begeleider of trekker aandacht aan besteden? Het ArrowRoots-Model geeft dus een visie en denkkader mee dat houvast biedt op de soms woelige zee van samenwerking.

Het ArrowRoots-model kan ook een hulpmiddel zijn om te kijken waar je staat met jouw samenwerkingsverband: op welke domeinen scoren we goed en waar moeten we meer op inzetten? Ontdek het in de Quickscan.

Spanningsvelden

Vanuit de ervaring van verschillende jeugdwerkorganisaties vergt samenwerken een evenwichtsoefening tussen een aantal spanningsvelden:  
Tabel-spanningsveld

Succesfactoren 

Jeugdwerkorganisaties geven de volgende succesfactoren aan voor een werkzame samenwerking:

  • Hou de focus op het gezamenlijk doel. Soms moet je durven terugkeren op dat gezamenlijk doel en het nog eens benoemen. Wees ook niet bang om het doel te herdefiniëren. Soms blijkt de samenwerking een ander of uitgebreider of beperkter resultaat te hebben dan wat eerst vooropgesteld was.
  • Zorg dat je het juiste volk aan tafel krijgt. Zet organisaties samen die iets kunnen betekenen voor elkaar en elkaar kunnen versterken. Waak erover dat je voldoende ‘zwakke verbanden’ betrekt in je netwerk.
  • Investeer veel tijd in het leren kennen van elkaars organisatie en ontmoeting. Zorg voor een goede methode om in het overleg iedereen mee te krijgen en ieders input te verzamelen. Zo heeft iedereen een gelijkwaardige betrokkenheid. Inclusieve besluitvorming of Deep Democracy is zo’n methode om weinig gehoorde stemmen te betrekken in de besluitvorming.