Home

Effecten van racisme en discriminatie op kinderen en jongeren

Effecten van racisme en discriminatie op kinderen en jongeren

Migratieachtergrond - Racisme en discriminatie

Vaak stellen kinderen zich vragen als: Hoor ik erbij? Ben ik anders? En zo ja, is dat anders zijn een probleem? Kinderen met een migratieachtergrond zijn extra gevoelig voor deze thema’s en zijn er vaak nog meer mee bezig dan autochtone kinderen (kinderen zonder migratie roots). Zij vergelijken zich makkelijker met anderen omdat onze samenleving bepaalde ideeën heeft over de verschillen tussen allochtone en autochtone kinderen. Kinderen en jongeren gaan deze verschillen vaak eigen maken: ze ervaren zelf ook die verschillen zoals de maatschappij die aangeeft. Op die manier beginnen kinderen en jongeren zichzelf als ‘de mindere’ of ‘de zwakkere’ te zien en wennen ze aan het feit dat ze gediscrimineerd worden.  

Dit wordt ook geïllustreerd bij het experiment met ‘The good doll land the bad doll experiment’. In het programma “De Wonderjaren” op de tv-zender Eén deden ze dit experiment met Vlaamse kleuters. Het toont aan dat kinderen al vanop heel jonge leeftijd een onderscheid maken in huidskleur. 

Op onderstaand filmpje kan je het experiment bekijken. In het fragment valt ook op dat kinderen die zelf een donkerdere huidskleur hebben voorkeur geven aan de witte pop. Ook dit komt door de eigen maken.

De kinderrechtencoalitie hechte heel wat aandacht aan dit thema. Ze organiseerde een openforum "Het zal wel aan mij liggen…”, omgaan met de effecten van discriminatie en racisme op kinderen. Op dit openforum presenteerde ze een rapport met getuigenissen van kinderen over hoe zij racisme en discriminatie beleven. Dit onderwerp kaderde in het bredere jaarthema van de kinderrechtcoalitie voor 2015: etnische-culturele diversiteit en migraties. Ze focusten hierop omdat discriminatie op basis van raciale criteria nog te vaak voorkomt in ons land. Lees hieronder het rapport en aanbevelingen.