Home

Getuigenis: Internationale uitwisseling in Ijsland rond intersectionaliteit

Getuigenis: Internationale uitwisseling in Ijsland rond intersectionaliteit

Intersectionaliteit

Eind november trokken we met een delegatie van 9 enthousiaste Vlaamse jeugdwerkers en jeugdambtenaren richting Ijsland. Een uitwisseling die door Jint georganiseerd werd. Daar werden we drie dagen lang ondergedompeld in het thema intersectionaliteit in het jeugdwerk, onder begeleiding van Dani en Abdou (Roots vzw). We wisselden onze jeugdwerkverhalen uit met jeugdwerkers uit Nederland, Oostenrijk en Ijsland. Arne, jeugdambtenaar in Hooglede, was één van hen en schreef zijn ervaring over de uitwisseling voor ons op. Reis even mee met hem naar Ijsland...

Intersectionaliteit in het jeugdwerk …. Onmiddellijk is de interesse er als de mail binnenkomt. Een begrip binnen het werkveld en een uitermate belangrijke tool in de immer groter diversifiërende maatschappij. Helaas is het toch nog zo ongrijpbaar en, een beetje, onvatbaar. Waar liggen de kansen, de mogelijkheden, de valkuilen en waar scoor ik nu al sterk in of waar kan ik nog groeien? Met deze vragen in mijn rugzak, trok ik naar Ijsland. Gelukkig zaten ze in mijn rugzak en niet in mijn valies want die kwam pas na 4 dagen aan. 

Een uitgangspunt om te leren dus, want hoewel ik het gevoel had dat ik al veel deed of van veel zaken bewust was binnen dit onderwerp, was er ook het besef dat ik, als cisgender heteroseksuele blanke man, veel zaken als vanzelfsprekend beschouw, waar dit allicht niet altijd zo was. Bewust(er) worden van dit gegeven en kunnen inschatten wat er speelt buiten de vaste lijnen van mijn job zijn hierin een motivator geweest om mij voor deze cursus in te schrijven. Voldoende open-minded zijn om de juiste kansen te geven aan mijn jongeren, signalen zien wanneer dit niet zo is en vooral signalen herkennen wanneer ze kansen missen. Luisteren en inzichten opdoen van anderen die al veel bedrevener zijn binnen het traject bleek uiteindelijk de strategie te zijn. De diverse en multiculturele groep zorgde alvast voor de ideale grond om nieuwe ideeën en verrijkende inzichten te kweken. 

"Er was ook het besef dat ik veel zaken als vanzelfsprekend beschouw, waar het allicht niet altijd zo is." 

Willen we echte gelijkwaardigheid bekomen in onze organisatie moeten we onze hulpmiddelen anders interpreteren en inzetten. Pas op die manier kunnen we zorgen dat jongeren gelijk kunnen deelnemen aan een project. Het inzetten van 1 universeel hulpmiddel is dus ondenkbaar. Differentiëren is het woord. 


Wil ik echt een gedreven visie van intersectioneel denken installeren, dan moet ik duidelijker breder gaan kijken dan mijn eigen dienst en mijn eigen radertje. Het warm maken van collega’s en het inzicht verkrijgen bij hen, zal dan ook 1 van de vele “challenges’ zijn die we opnemen in de komende periode. 

De 1ste stappen zijn daarin al gezet. Kleine stapjes weliswaar. Het gebruik van pronouns in een E-mailhandtekening lijkt een kleine stap om te nemen, maar het is een manier om aan te geven dat genderbinariteit niet vanzelfsprekend is en ik een partner wil zijn, zonder oordeel. 

Binnen de vakantiewerkingen bekijken en evalueren we ons beleid rond gelijke kansen geven. Staan we echt open voor iedereen, hoe identificeren we drempels en welke drempels zijn er? Zijn er mogelijke oplossingen die we op korte termijn kunnen identificeren en waar kunnen we ons in laten begeleiden. 

Na het volgen van de cursus probeer ik de trekkersrol hierin te nemen, met vernieuwd zelfvertrouwen, een nog meer opengestelde blik en het erkennen dat ik niet altijd alles zal herkennen of erkennen. Dat het oké is om binnen mijn rol mij te laten ondersteunen met mensen die minder kansen hebben gekregen dan mij, die hun ervaringen te laten spreken en deze daarna ten harte te nemen. 

Met een “processie van Echternach”-gevoel soms, maar niet te min, uiteindelijk, wel met het doel om vooruit te gaan en de wereld, een heel klein beetje, een betere plek te maken.  

De Vlaamse delegatie met de Nederlandse, Oostenrijkse en Ijslandse collega's
Meer weten rond intersectionaliteit? 

  • Bekijk onze thema-pagina hier
  • Neem een kijkje op de website van onze partners Uit de Marge vzw, Roots vzw en Ella vzw 
  • Lees je in en durf vragen te stellen. Wil je hier graag over in gesprek of een bijdrage leveren aan het aanbod van Komaf of onze website? Aarzel niet om ons te contacteren!