Home

Goede praktijk: Speelplein Joepla zet in op genderinclusiviteit

Goede praktijk: Speelplein Joepla zet in op genderinclusiviteit

Gender - Inclusie

We spraken met Ellen Minnebo. Zij staat in voor jeugdwelzijn bij de Jeugddienst van Lochristi. Ze vertelde ons een inspirerend verhaal over Speelplein Joepla in Lochristi.

Tijdens de speelpleinzomer voelden een aantal animatoren zich veilig genoeg bij een bepaalde medewerker van de jeugddienst om open te zijn over hun gender en geaardheid (genderfluïde, non-binair, a-seksueel-bi-romantisch, enz.). Naarmate de zomer vorderde, konden zij tegenover de groep animatoren ook openlijk hun verhaal vertellen. 

De medewerkers vonden het belangrijk om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren voor de animatoren. En daarbovenop wilden ze iedereen informeren rond het thema gender. Daarom belden ze met Wel Jong en Transgender Infopunt om de situatie uit te leggen, vragen te stellen en informatie te vergaren. Uit de gesprekken kwamen heel wat handige informatie en tips. Deze werden omgezet in praktijk. Doorheen dit proces zorgden de jeugddienst-medewerkers ervoor om voldoende in gesprek te gaan met de animatoren die hen in vertrouwen namen. 

De medewerkers kwamen uiteindelijk met een aantal ideeën om ervoor te zorgen dat iedereen zich goed voelt bij Joepla: 

  • Ze maakten buttons met voornaamwoorden die de animatoren op hun kledij konden hangen. Hierdoor wist iedereen met welke voornaamwoorden elk van hen graag aangesproken werd. 
  • Ze hingen op verschillende plaatsen doorheen het gebouw infofiches op over het gebruik van genderbewuste voornaamwoorden. Zo informeerden ze iedereen op een laagdrempelige manier. 
  •  Ze maakten de toiletten genderneutraal, zodat niemand al te veel moest nadenken over welke toilet ze gebruiken.

Met al deze ideeën probeert Speelplein Joepla openheid, veiligheid en verbondenheid te creëren.  

Ze maakten deze nieuwe implementaties bekend via hun animatorengroep op Facebook. Over het algemeen werd er zeer positief gereageerd op deze vernieuwing. Toch stuitte de jeugddienst op wat weerstand bij een klein aantal animatoren. Maar door met hen in gesprek te gaan, waren uiteindelijk ook deze animatoren mee in het verhaal. 

Speelplein Joepla hoopt dat ze op deze manier een veilige plek kunnen zijn voor iedereen en zijn bereid om zelf te blijven bijleren over het thema.