Home

Kinderen en jongeren op de vlucht

Kinderen en jongeren op de vlucht

Migratieachtergrond

Binnen de groep van mensen met een migratieachtergrond, is er specifiek ook aandacht voor mensen die gevlucht zijn uit hun land omwille van oorlog, discriminatie, economische redenen… Eind 2020 waren er 82,4 miljoen mensen op de vlucht. Van die groep vinden 26,4 miljoen mensen bescherming buiten hun land van herkomst. 

Er is een verschil tussen vluchtelingen en migranten. Vluchtelingen gaan weg uit hun thuisland door een bepaald gevaar of risico dat ze daar lopen. Die titel van vluchteling krijg je ook niet zomaar.

Kinderen en jongeren met een vluchtverhaal binnen het jeugdwerk

Omdat ook kinderen en jongeren met een vluchtverhaal recht hebben op vrije tijd is er in het jeugdwerk het project Wereldspelers ontstaan. Je vindt op deze website heel wat informatie over kinderen en jongeren op de vlucht en handige tips en tricks die je zelf kan toepassen in je vereniging.

Chirojeugd Vlaanderen geeft het goede voorbeeld en zette zich al in voor kinderen en jongeren met een vluchtverhaal. Zo liet Chiro Lint elke laatste zondag van de maand kinderen van het asielcentrum meespelen met hun activiteiten. Chiro Larum verwelkomde Illia die vluchtte uit Oekraïne. Ontdek hun verhalen hier:

In onderstaand filmpje kan je een getuigenis vinden van de 18-jarige Sarah die vluchtte uit Syrië.