Home

Wat is migratie?

Wat is migratie?

Migratieachtergrond

Migratie staat voor de verplaatsing van een groep mensen van de ene naar de andere plaats, zowel binnen als buiten landsgrenzen. Het is een tijdloos en wereldwijd fenomeen. Er kunnen verschillende reden zijn om te migreren: oorlog, familiehereniging, een job in een ander land, studies, reizen, psychologische redenen…

Om de veiligheid van iedereen te verzekeren en erop toe te kijken dat alle mensenrechten gerespecteerd worden, is er in elk land een migratiebeleid nodig. Het huidige Belgische migratiebeleid maakt een verschil tussen reguliere/ legale migratie en irreguliere/ illegale migratie. Bij een legale migratie wordt ook nog een verschil gemaakt tussen een lang en een kort verblijf. Een kort verblijf geldt maar voor drie maanden en is bedoeld voor bijvoorbeeld toeristen of journalisten die hier komen werken.

Voor een lang verblijf zijn er drie mogelijkheden: migratie, internationale bescherming of regularisatie. Mensen die bescherming aanvragen doen dit via een asielprocedure (een verzoek tot internationale bescherming). Tijdens deze procedure wordt onderzocht of deze personen als vluchteling of subsidiair beschermde erkend worden.

Je denkt misschien nog aan termen die gelinkt zijn aan migratie. WAT WAT biedt antwoorden op vragen: ‘Wat is een asielzoeker?’ en ‘Wat is een vluchteling’ en lees ook het verhaal van Ghasem.