Home

Stereotypen en vooroordelen

Stereotypen en vooroordelen

Migratieachtergrond

Een stereotype

Stereotypen is een uitvergroot beeld van een groep mensen. 

Een beeld dat niet meer klopt met de werkelijkheid omdat één eigenschap of een vroegere eigenschap uitvergroot wordt. Alsof elke Engelsman een bolhoed draagt, elke Afrikaan goed danst en elke 60-plusser met een wandelstok loopt. Zo’n eigenschap die vroeger vaak werd geplakt op een groep ging vaak uit van een perspectief van onwetendheid en superioriteit. Denk hierbij ook aan het koloniaal gedachtegoed. 

Stereotypen kunnen positief of negatief zijn, maar ze blinken vooral uit in het overdrijven. Vaak zijn ze gebaseerd op het gedrag of het uitzicht van een paar mensen die plots het beeld gaan bepalen van de hele groep: alsof moslima’s zelf niet mogen kiezen wat ze dragen, of geen magere Amerikanen. 

Een vooroordeel

Heb je een vooroordeel? Dan heb je een mening of idee over iemand, zonder te weten of het eigenlijk klopt. Meestal bouw je verder op een stereotype. Je vult het verder aan zonder na te denken. Dat kan bewust of onbewust. 

Stel: Je stapt ergens binnen en zegt geen woord. Toch bekijken mensen je scheef. Of zijn ze bang van je? Laten ze je niet binnen? Misschien stellen ze je vreemde vragen. Reageert iemand zo op basis van hoe jij eruitziet? Bv. op basis van welke kleren je draagt, de manier waarop je wandelt of net niet kan wandelen. Dat komt door vooroordelen. 

Soorten vooroordelen 

Bij vooroordelen denk je snel aan racisme en huidskleur. Er bestaan ook veel vooroordelen over oudere mensen, mensen met een handicap, holebi’s, armen, jongeren, vrouwen… 

Meer informatie over een vooroordeel.

Is er een verschil tussen een stereotype en een vooroordeel 

Ja, een stereotype kan leiden tot vooroordelen en discriminatie. Bijvoorbeeld een zin zoals: “De Islam als religie valt niet te verzoenen met de Westerse normen” hebben een slechte invloed op jongeren met een migratieachtergrond. Hierdoor zien jongeren zichzelf automatisch minder als een deel van de Westerse samenleving. 

Vaak heerst er bij personen met een migratieachtergrond een gevoel van sociale onveiligheid. Hierbij hebben zij het gevoel dat ze constant hun bestaansrecht moeten bewijzen. Ze denken dat ze niet naar waarde geschat of erkend worden voor hun talenten. Dit kan traumatische gevolgen hebben. Positieve relaties zijn moeilijker om op te bouwen en er is minder toekomstperspectief. Zaken die in gedrang komen en ervaringen van onveiligheid teweegbrengen. Verdere gevolgen van racisme en discriminatie zijn: 

  • Minderwaardigheidsgevoelens 
  • Gevoelens van vervreemding en depersonalisatie 
  • Meer kwetsbaarheid 
  • Extra risico op psychische problemen zoals: angsten, depressie en psychose
  • Ze moeten vaker hun talenten en capaciteiten bewijzen 
  • Ze hebben het gevoel dat ze dankbaar moeten zijn om hier te mogen opgroeien 
  • ...