Home

Van diversiteit naar inclusie: in gesprek met en over KLJ

Van diversiteit naar inclusie: in gesprek met en over KLJ

Diversiteit - Inclusie

Diversiteit is een onderwerp dat gevoelig ligt, maar ook ontzettend relevant is. Daarom gingen vier experts – Merijn, Koen, Chelsea en Kevin – dieper in op het belang en de uitdagingen van culturele diversiteit binnen jeugdbewegingen. Hoe kunnen jeugdbewegingen hiermee omgaan en is er een einddoel waar we naar moeten streven?

Een gesprek vanuit vier verschillende blikken

Merijn Castro, oud-diversiteitsmedewerker bij KLJ, legt uit dat culturele diversiteit veel meer omvat dan alleen opvoeding of de waarden en normen die je van thuis meekrijgt. Het betreft het hele netwerk van familie, vrienden, kennissen en externe invloeden zoals sociale media. "De wereld is mijn dorp," zegt Merijn, en jeugdbewegingen spelen een cruciale rol in dit plaatje. Het is hierin belangrijk dat jeugdbewegingen culturele diversiteit bevorderen door bewustwording en representatie.

Kevin De Block, voormalig diversiteitsmanager bij de Federale Overheidsdienst, benadrukt dat jeugdbewegingen jongeren een veilige omgeving bieden waar ze ideeën kunnen uitwisselen en zo hun horizon verbreden. 

Koen Allard, diversiteitsmedewerker bij KLJ, ziet jeugdbewegingen als een plek waar nadruk kan worden gelegd op zowel diversiteit als inclusie. Het gaat niet om het aantal diverse jongeren, maar om iedereen zich welkom te laten voelen.

Chelsea, die Rwandese roots heeft, deelt haar persoonlijke ervaring. Hoewel ze aanvankelijk niet naar KLJ wilde gaan, motiveerde een leider haar om te blijven. Ondanks enkele culturele drempels slaagde ze erin een veilige ruimte te creëren binnen de KLJ, wat zelfs haar broer ertoe bracht lid te worden. Nu is ze leiding bij KLJ Linkhout en voegt  toe dat jeugdbewegingen jongeren in contact brengen met verschillende perspectieven, waardoor ze leren anders naar de wereld te kijken.

De inzet van KLJ

KLJ zet in op diversiteit door middel van trial and error, vertelt Merijn. Een werkgroep Diversiteit denkt na over hoe KLJ toegankelijker kan worden voor iedereen. Kevin waarschuwt echter voor het gevaar van te snel willen gaan zonder de achterban mee te krijgen. Inclusie moet organisch groeien.

Het belang van enkele gouden tips: wees niet bang om het gesprek over diversiteit te openen, luister naar de noden van de jongeren, werk aan representatie en durf jezelf kritisch in vraag te stellen. Zo kan KLJ blijven groeien en een veilige haven vormen voor alle jongeren.

Lees het volledige interview in het KLJ magazine op pagina's 14 tot 17.