Home

Goede praktijk: Zo zet KRC Genk in op een inclusieve samenleving

Goede praktijk: Zo zet KRC Genk in op een inclusieve samenleving

Handicap | Beperking - Jeugdhulp - Inclusie

Komaf ging op bezoek bij de KRC Genk Foundation van de Koninklijke Racing Club Genk (KRC Genk) want zij zijn de eerste in Europa die een prikkelarme tribune (Tribune G) hebben in hun stadion, maar er is meer. Ze zijn een enorm inclusieve club, niet enkel tijdens de voetbalmatchen maar ook daarbuiten. Foundation Lead Niel Janssen vertelt hoe dat komt en waar de voetbalclub elke dag aan werkt.

Hoe kwamen jullie op het idee om een prikkelarme tribune op poten te zetten in jullie stadion?

We zijn de enige in Europa die een prikkelarme tribune op deze manier aanbieden. We hadden dit idee al eens gezien bij Manchester City en Arsenal waar er ‘sensory rooms’ zijn. Onze tribune is uniek omdat je met meerdere gezinnen tegelijk een tribune kan delen, vrij van de meeste drukte van het stadion. 

In onze tribune is er momenteel plaats voor 31 personen. Zo maakt KRC Genk per wedstrijd meerdere gezinnen gelukkig. 

Zijn er nog andere zaken om jullie voetbalmatchen inclusief te maken voor bezoekers?

Zeker en vast, we zeggen graag dat we het meest inclusieve stadion van België zijn. Zo zijn de onderste rijen uitgebroken in ons stadion en creëerden we zo een rolstoeltribune (Blue Army On Wheels). We hebben ook een tribune voor personen die blind of slechtziend zijn waarbij we twee commentatoren hebben die hun met specifieke commentaar heel gedetailleerd toelicht wat er aan het gebeuren is op het veld. De bezoekers hebben elk oortjes en kunnen zo alles heel in detail meevolgen.

Maar dat is niet alles? 

Nee, zeker niet. Per thuiswedstrijd verdelen we tickets over alle OCMW’s van Limburg omdat we van mening zijn dat iedereen de kans moet krijgen om voetbal live eens te kunnen ervaren. We vertrouwen op de OCMW’s dat zij deze tickets verdelen aan de cliënten met kinderen die dit willen. 

We organiseren ook drie keer per jaar inzamelacties voor Vincentius. De goederen die we inzamelen gaan naar kansarme gezinnen gaan. We vragen om materialen te doneren zoals pasta, andere deegwaren, poetsproducten en tijdens Kerstmis of Sinterklaas zamelen we speelgoed in.

We kregen ook het signaal van scholen dat sommige kindjes uit kansarme gezinnen soms ‘ziek’ zijn omdat zij niet bijvoorbeeld kunnen trakteren op school voor hun verjaardag. Daarom schenken we vanuit KRC Genk Foundation 2 kinderfeestjes in alle anonimiteit aan Vincentius Genk zodat dit toch kan gebeuren en we hoeven zelf ook niet te weten aan wie die feestjes worden gegeven.

Jullie community wordt echt een warm hart toegedragen vanuit de club.

Klopt, we hebben daarnaast ook FRZA! Seats. Dat zijn zitjes die we aan de 5 meest actieve brijdagers in de maatschappij schenken. Zo hebben we een zitje geschonken aan trainers uit het G-voetbal, kinderen met een zorgwens... Zij worden dan als een heuse VIP gesoigneerd ook met drankkaarten bijvoorbeeld. Daarnaast organiseren we ook 4 keer per jaar onze FRZA! Corner, waarbij we desbetreffende match elke keer 150 actieve bijdragers uitnodigen om te genieten van een diner in onze Business Seats. Zo kunnen er in totaal over alle thuismatchen heen zo’n 150 actieve bijdragers aan de maatschappij de match als VIP bijwonen.

En naast de voetbalmatchen zo inclusief mogelijk te maken, dragen jullie ook bij aan een inclusieve maatschappij.

Ja, we hebben als doelstelling een meer performante en diverse communitywerking te creëren. En hebben daardoor verschillende projecten in het leven geroepen waarbij het voetbal of KRC Genk als drager dient om bekendheid te creëren en een groot draagvlak onder de bevolking te voorzien. 

In totaal hebben we meer dan 10 lopende projecten: 

  • We organiseren elke 2e maandagavond en elke 4e woensdagmiddag het KRC Jongdementie Café in samenwerking met Alzheimer Liga Vlaanderen, Menos vzw, en stad Genk. Waarom? Omdat er nog veel onwetendheid is over volksziekte nummer één, dementie.
  • Ook op maandag organiseren we wandelvoetbal voor senioren in ons stadion. Hier zien we dat 60 plussers samen een spel spelen en ze vinden elkaar in het voetbal ongeacht hun afkomst, klasse. 
  • Op dinsdag en donderdag organiseren we samen met Stad Genk een fietsschool waarbij we fietslessen geven aan volwassenen. Hier zien we vooral veel culturele diversiteit. Vaak zijn het vrouwen uit kansenwijken. Ze krijgen ondersteuning via buddy’s die als vrijwilliger mee komen fietsen.
  • Op woensdag gaat de Welzijnscup door waar kinderen en jongeren in bijzondere jeugdzorg een toernooi spelen tegen elkaar en waarbij fairplay centraal staat. Gedurende het hele seizoen doorlopen de jongeren het voetbaltoernooi waarbij voetbal de werkmethodiek is. Er wordt feedback gegeven aan elkaar.
    Een jongen die van de instelling verplaatst werd naar een andere startte in zijn nieuwe instelling ook een voetbalgroep op zodat hij nog steeds kon meedoen aan het toernooi. 
  • Op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag bieden we in kansenwijken gratis voetballessen aan voor kinderen tussen 8-12. Daarnaast nemen ze ook deel aan de Welzijnscup.
  • Op vrijdag traint ons Younited team. Ze worden ontvangen op KRC Genk om de warmte van een familie te beleven, ze mogen hier mee trainen in het tenue van de club en krijgen een maaltijd op hun trainingsdag. 
  • Op zaterdag is er G-voetbal, dit organiseren we samen met RegenbOog VZW. 

Binnen alle projecten werken we altijd samen met partners: we faciliteren en zetten richtlijnen, maar doen dit nooit alleen. Iedereen vindt dat ook fantastisch om in het stadion van KRC Genk hun hobby, werk, momentje te vinden.

En dan hebben jullie ook nog langdurige projecten? 

Exact, we werken samen met Talim vzw waarmee we 3 jaar een engagement aangaan met enkele jongeren en zaken ontdekken. Het gaat om telkens 35 deelnemers die enkele modules volgen. Ze komen elke zaterdag naar KRC Genk en leren skills ontdekken waardoor de negatieve spiraal wordt doorbroken via KRC Genk en deze deelnemers een passie vinden.  

Hoe komt het dat KRC Genk zoveel zaken kan steunen en opstarten? 

KRC Genk heeft haar eigen foundation. Vanuit het vooropgesteld beleidsplan definiëren we operationele doelstellingen waar dagelijks aan gewerkt wordt. Wat de maatschappij vooropstelt, daar willen we aan werken.

Hebben jullie plannen om jullie goede doelen uit te breiden?

Meer en meer in Limburg wel, maar onze collega’s in Vlaanderen van andere clubs brengen we ook op de hoogte van onze acties en dit gebeurt omgekeerd ook. Er heerst een hoge mate van collegialiteit tussen alle clubs. 

We proberen elkaar vooral te inspireren en uit te dagen steeds meer out-of-the-box te denken om zo veel mogelijk mensen, ook kinderen en jongeren, bij onze clubs te betrekken. We zien voetbal als een hefboom om maatschappelijke veranderingen in gang te zetten.  

We vinden altijd inspiratie in het buitenland, wanneer het in Nederland, Spanje of Engeland regent, begint het al snel te druppelen in België. Zo komen we elkaar tegen op congressen waar we aan kruisbestuiving doen en dan kom je terug op dat basisconcept dat je aanpast naar je eigen verhaal.  

Hoe ziet jullie toekomst eruit?

We willen ons team beginnen uitbreiden en nog meer inzetten op de verschillende projectwerkingen.  

Bedankt voor het interview.