Home

Tool Sherpa SONAR: Mensenrechten in het jeugdwerk naar de oppervlakte

Tool Sherpa SONAR: Mensenrechten in het jeugdwerk naar de oppervlakte

Kinderrechten

Werk je met jongeren in hun vrije tijd? Deze toolkit zet jou als jeugdwerker op weg om mensenrechten zichtbaar en tastbaar te maken in jouw jeugdwerkpraktijk, samen met hen.

Zowel jongeren als jeugdwerkers zijn zich niet altijd bewust van hun mensenrechten. Rechten komen vaak pas ter sprake wanneer ze niet gerespecteerd of ingeperkt worden, als het al te laat is. Laat daarom als jeugdwerker mensenrechten meer aan bod komen: integreer ze in je houding, werking en activiteiten. 

Hoe dan? 

SONAR geeft je een stevig duwtje in de rug! Deze toolkit brengt aan de oppervlakte hoe jij nu al elke dag stappen zet voor mensenrechten. Want als jeugdwerker draag je op verschillende manieren je steentje bij aan de realisatie van mensenrechten van jongeren. Daarnaast geeft SONAR je enerzijds wat bagage mee rond mensenrechten en anderzijds bieden de werkvormen ondersteuning om activiteiten op te zetten met en door jongeren.

De toolkit bestaat uit: 

  • het boekje 
  • 25 werkvormen 
  • een poster 
  • kaartjes die je in je activiteiten kan gebruiken 

Je kan alles downloaden op de site van JINT. Het boekje kan je ook gratis bestellen via het bestelformulier van JINT, zolang de voorraad strekt.

Werkvormen

Met de twaalf werkvormen in deze toolkit kan je als jeugdwerker direct aan de slag. Alle activiteiten zijn op maat van het jeugdwerk of andere niet-formele leeromgevingen. Bij meerdere werkvormen vind je ook alternatieven, zodat ze toepasbaar zijn in uiteenlopende jeugdwerkcontexten. Download de werkvormen allemaal.

Meer uitleg nodig over de werkvormen? Het boekje zet je op pagina 38-40 op weg! 

Mensenrechtenposter en -kaarten 

Gebruik je graag ondersteunend visueel materiaal bij de werkvormen? De SONAR mensenrechtenkaarten en SONAR mensenrechtenposter zijn precies wat je nodig hebt. 

Achtergrond 

De inhoud van de toolkit SONAR werd ontwikkeld door het Kenniscentrum Kinderrechten (KeKi), in opdracht van JINT. Dit project werd mogelijk gemaakt door de subsidieprogramma‚Äôs van Erasmus+-Jeugd en het European Solidarity Corps. SONAR maakt deel uit van de Sherpa publicatiereeks van JINT. Deze reeks zet jeugdwerkers en hun organisaties op weg naar kwalitatieve projecten in binnen- en buitenland met tips en methodieken. 

SONAR vindt z'n plaats op Komaf als een samenwerking tussen JINT en KeKi. 

Vragen? Feedback? Stuur een mailtje naar rilke.mahieu@jint.be of info@keki.be