Home

Wie zoekt, die vindt: onderzoek, kennis en tools over inclusie in de vrije tijd

Wie zoekt, die vindt: onderzoek, kennis en tools over inclusie in de vrije tijd

jeugdwerker / vrijwilliger / lokaal bestuur   |  5 AUGUST 2024
Wil je er mee voor zorgen dat alle kinderen en jongeren kunnen deelnemen aan vrije tijd en jeugdwerk? Sta je ervoor open om na te denken hoe jouw werking een diversiteit aan kinderen en jongeren kan bereiken en behouden? Of wil je meer weten over hoe je met andere werkingen ontmoeting en interessante samenwerking kan organiseren? Misschien ben je wel op zoek naar wat de eerste stap daarbij kan zijn? In dit nieuwsbericht kan je naargelang je eigen interesse doorklikken naar specifiek onderzoek, publicaties en tools.

Deze informatie is geordend volgens specifieke 'doelgroepen' maar het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat de identiteit van kinderen en jongeren gelaagd is. Dat betekent bijvoorbeeld dat een kind met een handicap ook kan opgroeien in armoede. Of dat een jonge nieuwkomer nood kan hebben aan jeugdhulp of een safe(r) LGBTQI+-space. Deze kinderen en jongeren ervaren vaak drempels en discriminatie op vlak van meerdere kenmerken van hun identiteit en wie ze zijn (bv. handicap, arm, huidskleur, queer of trans, enzovoort). Dit kennisartikel over reflectieve houding en intersectionaliteit moedigt aan om daar bewust over na te denken, erover in gesprek te gaan en op zoek te gaan naar relevant vormingen en partners. Kijk gerust ook eens naar het vormings- en begeleidingsaanbod op komaf.be.

Onder de noemer 'wie zoekt, die vindt':

Op donderdag 5 december 2024 organiseert Komaf trouwens een Netwerkdag 'Komaf naar inclusie in de vrije tijd'. Ook op die dag maakt Komaf ruimte voor onderzoeks- en ervaringskennis. Save the date! 


Vind je in dit nieuwsbericht toch niet helemaal waar je naar op zoek bent? Of zijn er zaken die we kunnen toevoegen aan dit overzicht? Neem contact met ons op.